Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a regionální geografie (URO / QZB8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / QZB8 - Sociální a regionální geografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozmístění obyvatelstva na Zemi.2. Dynamika obyvatelstva (přirozený a mechanický pohyb obyvatelstva).3. Struktura obyvatelstva (podle pohlaví a věku, ekonomická, rasová, národnostní a jazyková).4. Geografie sídel - městská a venkovská sídla.5. Geografie průmyslu - těžba nerostných surovin a zpracovatelský průmysl.6. Geografie dopravy - odvětví dopravy a jejich význam v území.7. Geografie cestovního ruchu - rekreační atraktivity a předpoklady, formy.8. Sociálně geografická a geopolitická poloha ČR, vývoj hranic, zapojení ČR do mezinárodních struktur.9. Vývoj obyvatelstva ČR, demografické charakteristiky a sídelní struktura.10. Zemědělská výroba ČR - přírodní podmínky a rozmístění produkce.11. Průmyslová výroba ČR - regionální a odvětvová struktura.12. Doprava a dopravní síť v ČR.13. Cestovní ruch a rekreace v ČR, regiony cestovního ruchu.14. Regionální geografie Skandinávie a Pobaltí.15. Regionální geografie Britských ostrovů.16. Regionální geografie Beneluxu a Francie.17. Regionální geografie Iberského poloostrova.18. Regionální geografie německy mluvících zemí střední Evropy.19. Regionální geografie Itálie a Řecka.20. Regionální geografie zemí bývalé Jugoslávie.21. Regionální geografie zemí východní Evropy.22. Regionální geografie zemí střední Evropy.

Získané způsobilosti

Znalost základů disciplín sociální geografie a schopnost aplikace těchto znalostí v mezinárodním obchodě. Znalost regionální geografie Evropy a České republiky pro potřeby mezinárodního obchodu.

Literatura

Cole, J.P.. Geography of the European Union. Routledge, 395 s. 1997. Dicken, P.. Global Shift (4th edition). Sage Publications, 656 s. 2003. Viturka, M., Řehák, S., Vančura, M.. Regionální geografie Evropy a ČR. Masarykova univerzita, Brno, 165 s. 2004. Knox, P., Agnew, J., McCarthy, L.. The geography of the world economy (4th edition). Arnold Publischers, 448 s. 2003.

Požadavky

Požadavky podle studijního řádu FF.

Garant

prof. PhDr. Jitka Radimská, Dr.