Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. problémy šp. gramatiky I (URO / ŠGR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / ŠGR1 - Vybr. problémy šp. gramatiky I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozdíl ser/estar. Základní charakteristika užití s adjektivy.2. Změna významu adjektiv v závislosti na slovesech ser/estar.3. Rozdíl mezi pasivem se ser a resultativní konstrukci s estar.4. Rozdíl hay/estar. Tema a rema, existenciální konstrukce.5. Diateze. Aktivum, pasivum, medium; Bezpodmětné struktury. Pasivas, pasivas reflejas, impersonales. Impersonalita sémantická a syntaktická. Se-impersonalia.6. Osobní zájmena: argumentové použití zájmen, postavení skupiny klitik. Laísmo, loísmo, leísmo.7. Neargumentové používání zájmen, pleonastická zájmena a zdvojování klitik.8. Španělská zájmena jako prostředek expresívní. Dativ etický, mediální užití klitik.9. Použití tvaru lo v kontrastu k českému to.10. Předložkové vazby sloves. Kontrastivní pohled na česká a španělská specifika.11. Slovesné perifráze s infinitivem. Analýza, nácvik, překlad do češtiny.12. Slovesné perifráze s gerundiem. Analýza, nácvik, překlad do češtiny.13. Slovesné perifráze s participiem. Analýza, nácvik, překlad do češtiny.14. Přehled slovesných perifrází podle významu a aspektu.

Získané způsobilosti

Na konci kurzu student prokáže aktivní znalost vybraných jevů španělské gramatiky.

Literatura

FERNÁNDEZ, J. - FENTE, R., - SILES, J. Curso intensivo de espańol, Niveles intermedio y superior. Madrid, SGEL. 1990. Gómez Torrego, L. Gramática didáctica del espanol. Madrid: Ediciones SM, 2002. 2002. GÓMEZ TORREGO, L. La impersonalidad gramatical: descripción y norma, Madrid, Arco/Libros. 1994. Gómez Torrego, L. Manual de espanol correcto I, II. Madrid: Arco Libros, 1993. 1993. Báez San José, V. - Dubský, J. - Králová, J. Moderní učebnice španělštiny. Plzeň: Fraus, 1999. 1999. FENTE GÓMEZ, R. et al. Perífrasis verbales, Madrid, Edelsa. 1997. CASTRO VIUDEZ, F. Uso de la gramática espanola. Nivel avanzado, Madrid, Edelsa. 1997.

Požadavky

Zápočet.Presence, aktivní účast na seminářích, závěrečný zápočtový test, vypracování zadaného referátu, jeho přednesení v hodině a odevzdání vyučujícímu v písemné podobě.

Garant

Mgr. Miroslava Aurová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslava Aurová, Ph.D.