Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvisticko-didaktická propedeutika (URO / ŠLPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / ŠLPZ - Lingvisticko-didaktická propedeutika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geolingvistická situace v Evropě: Jazyky, mluvčí, status (oficiální, dialekt) bilingvní či multilingvní situace. Jazyky menšin, imigrantů.2. Genetická příbuznost jazyků: indoevropské jazyky, metody historické lingvistiky. Genetická příbuznost jazyků (lexikum a hláskové responze, některé prvky morfosyntaktické, společné pojmenování určitých realit). Příklad vývoje románských jazyků.3. Písemná a zvuková podoba jazyka: Systémy písma: logografický, sylabografický, alfabetický; vývoj latinky; Grafický záznam fonémů - vztah grafému a fonému; IPA; fonetický vývoj versus grafický - konzervatismus a reformy pravopisu.Zvuková podoba jazyka.4. Morfologie: Problematika morfému (druhy morfémů - souvislé, kombinatorika, reduplikace, ablaut, morfémy gramatické, lexikální), morfologická typologie jazyků. Morfologie derivační - srovnání jazyků.5. Slovní druhy a kategorie: Slovní druhy jakožto odraz snahy klasifikovat a kategorizovat jazykové jevy. Základní kategorie, jejich vývoj v indoevropských jazycích, příklady z různých jazyků. Specifické morfosyntaktické chování v různých jazycích. Součástí je výklad o slovosledu.6. Významy slov, "evropská" slovní zásoba: Problematika významu slova, změny významu slov, společná indoevropská zásoba, faktory ovlivňující výpůjčky mezi jazyky; etymologie.7. Jazyky v kontaktu: Faktory ovlivňující vzájemný kontakt jazyků, extralingvistické i strukturální. Areálních shody. Vznik a zánik jazyka, proces pidžinizace či kreolizace.

Získané způsobilosti

Během kurzu studenti získají znalosti z vybraných témat obecné, historické a komparativní lingvistiky spolu s metodickými postupy pro využití zmíněných poznatků pro jazykově-propedeutistické účely.

Literatura

Černý, J. Dějiny lingvistiky. Praha: Votobia. 1996. Votobia. Olomouc, 1996. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Karolinum, Praha 2001. Literatura k dílčím tématům lingvistickým i didaktickým bude upřesněna v na seminářích. Literature for partial topics will be detailed through the course. Lotko, E.:. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UPOL 2000. Olomouc, UP, 1999. LUSCHÜTZKY, CH.H. Uvedení do typologie jazyků. Praha: FF UK. 2003. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc. Rubico 1998. Olomouc, 1998. Palek, B.. Základy obecné jazykovědy. Praha, SPN 1989.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast, seminární práce, závěrečný test.

Garant

Mgr. Miroslava Aurová, Ph.D.