Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie literatury (URO / ŠTLZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / ŠTLZ - Úvod do teorie literatury, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a součásti literární vědy - základní disciplíny literární vědy, předmět studia a funkce; úloha estetické hodnoty.2. Pojetí poetiky od antiky po současnost; pomocné disciplíny a jejich přínos.3. Literární dílo jako znak (sémiotika) - Pierce - Saussure; denotace a konotace; literární komunikace.4. Pojem struktury a literatura - esencialistický a strukturalistický přístup k textu.5. Tematická výstavba (kompozice, fabule, syžet) - motivy, témata, topos; literární postava - prostředí; základní typy kompozice; problematika začátku a konce.6. Základní perspektivy vyprávění - narativní perspektiva (Pouillon, Stanzel, Doležel, Genette).7. Ztvárnění času a prostoru v literárním díle - čas a prostor v umění, problematika literárního času a prostoru, význam času a prostoru.8. Definice stylu a stylistická analýza - stylistika a rétorika, role autorovy osobnosti, role objektu a subjektu.9.¨Změny slovního významu (figury, tropy, příznakovost).10. Literární historie (koncepce, problémy periodizace), textová kritika a textologie - periodizace, literární perioda.11. Literární proud, směr, skupina, škola - textová kritika, edice, autentický text, archetyp, kanonizovaný text; komentář.12. Vybrané aspekty evropské literární vědy.13. Literární a kritické revue.14. Přehled české a slovenské romanistiky.

Získané způsobilosti

Orientace v literárněvědné oblasti, osvojení terminologie a dané problematiky.

Literatura

Hrabák, J.. Poetika, Praha, Československý spisovatel, 1973. Zeman, M.. Průvodce pro světové literární teorii, Praha, Panorama, 1988. Petrů, E.. Úvod do studia literární vědy, Olomouc, Rubicon 2000. Haman, A.. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Praha, H+H 1999. Praha, 1999. Levý, J.. Bude literární věda exaktní vědou?, Praha, Československý spisovatel,1971. Mukařovský, J.. Cestami poetiky a estetiky, Praha, Československý spisovatel, 1971. Eco, U.. Jak napsat diplomovou práci, Olomouc, Votobia, 1997. Pavera, L. - Všetečka, F.. Lexikon literárních pojmů, Olomouc, Nakladatelství Olomouc 2002. Vodička, F.. Struktura vývoje, Praha, Odeon, 1969. Mukařovský, J.. Studie z estetiky, Praha, Odeon, 1966. Mukařovský, J.. Studie z poetiky, Praha, Odeon, 1962. Wellek, R. - Warren, A.. Teorie literatury, Olomouc, Votobia 1996. Hrabák, J. - Tenčík, F.. Úvod do studia literatury, Praha, SPN, 1970.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast, kombinovaná zkouška.Teoretická znalost problematiky v rozsahu zadaném tematickými okruhy. Úspěšné vypracování dvou písemných prací a referátu.

Garant

prof. PhDr. Jitka Radimská, Dr.