Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika tlumočení (URO / ŠTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / ŠTT - Technika tlumočení, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Posluchači se seznámí se základními technikami konsekutivního a simultánního tlumočení, praktický výcvik bude orientován především na překlad konsekutivní. Při nácviku tlumočení do mateřštiny bude pozornost soustředěna především na fázi porozumění, při tlumočení do cizího jazyka na fázi formulace:průpravná cvičení se zaměřením na nácvik řečnických dovedností,volná reprodukce textu,logický rozbor textu s výběrem hlavních myšlenek vyslechnutého projevu.

Získané způsobilosti

Student bude schopen přetlumočit z i do španělštiny rozhovor či krátký projev.

Literatura

Autentické dokumenty z tisku a internetu. Časopisy Jednoty tlumočníků a překladatelů (Praha). Martínez de Sousa, J. Diccionario de redacción y estillo. Pirámide, Madrid 1997. Čeňková, Ivana. Teoretické aspekty simultánního tlumočení : na materiálu rusko-českém a česko-ruském. Praha : Univerzita Karlova, 1988. Navarro, F. D.:. Teoría y práctica de la traducción. Un. de Valencia, 2000. Un. de Valencia, 2000. Knittlová, D. Teorie překladu. Univerzita Palackého, Olomouc 1995. Hurtado Albir, A. Traducción y traductología. Cátedra, Madrid 2002.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast, prokázání osvojených dovedností přetlumočením krátkého textu.

Garant

PhDr. Jana Pešková, Ph.D.