Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do českého práva II (URO / UCP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / UCP2 - Úvod do českého práva II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do teorie soukromého práva: základní pojmy, zásady a instituty.2. Základní přehled dílčích disciplín občanského práva hmotného: věcná práva, závazkové právo, odpovědnost za škodu, dědické právo, autorské právo atd.3. Věcná práva: vlastnictví, držba.4. Věcná práva k věci cizí.5. Závazková práva smluvní: obecná část.6. Závazková práva smluvní: zvláštní část.7. Závazková práva deliktní.8. Dědické právo.9. Ochrana osobnosti a práva z duševní tvořivé činnosti.10. Rodinné právo (manželství, rodičovství, péče o děti).11. Pracovní právo (pracovní poměr, práce konané mimo pracovní poměr, kolektivní vyjednávání).12. Obchodní právo (právo obchodních společností, nekalá soutěž a ochrana hospodářské soutěže, obchodní závazkové právo, živnostenské právo atd.).13. Občanské právo procesní (účastníci řízení, průběh řízení a rozhodnutí, opravné prostředky a výkon rozhodnutí).

Získané způsobilosti

Studenti by měli pochopit nejdůležitější teoretické poznatky a získat přehled o hlavních odvětvích českého právního řádu, přičemž v letním semestru se bude jednat o disciplíny práva soukromého.

Literatura

Občanský zákoník č. 89/2012 Sb. Gerloch, A. Teorie práva. Plzeň, Aleš Čeněk. Tomancová, J. - Schelle, K. Právní nauka pro školu a praxi. Praha, Eurolex Bohemia. Spirit, M. Základy práva pro neprávníky. Plzeň, Aleš Čeněk. Janků, M. a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha, C.H.Beck. Šíma, A. - Suk, M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha, C.H.Beck.

Požadavky

Kombinovaná zkouška.Pochopení odpřednášené látky.

Garant

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.