Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do českého práva I (URO / UCPR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / UCPR1 - Úvod do českého práva I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do teorie práva: pojem právo, jeho formy, předmět a obsah.2. Třídění práva: přirozené x pozitivní práv; objektivní x subjektivní právo, veřejné x soukromé právo; hmotné x procesní právo.3. Právní norma a právní řád.4. Základní charakteristika a přehled českého právního řádu.5. Základní ústavní principy.6. Ústava České republiky.7. Listina základních práv a svobod.8. Správní právo.9. Právo samosprávy.10. Trestní právo hmotné.11. Trestní právo procesní.12. Finanční právo a právo sociálního zabezpečení.13. Právo životního prostředí a stavební právo.

Získané způsobilosti

Studenti by měli pochopit nejdůležitější teoretické poznatky a získat přehled o hlavních odvětvích českého právního řádu, přičemž v zimním semestru se bude jednat o disciplíny práva veřejného.

Literatura

Gerloch, A. Teorie práva. Plzeň, Aleš Čeněk. zákony. Ústava a Listina základních práv a svobod. Tomancová, J. - Schelle, K. Právní nauka pro školu a praxi. Praha, Eurolex Bohemia. Spirit, M. Základy práva pro neprávníky. Plzeň, Aleš Čeněk. Janků, M. a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha, C.H.Beck. Šíma, A. - Suk, M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha, C.H.Beck.

Požadavky

Pochopení odpřednášené látky.Zápočtový test.

Garant

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.