Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled vývoje románských literatur I (URO / VRL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / VRL1 - Přehled vývoje románských literatur I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ První literární památky v románském jazyce2/ Trubadúrské písně jako nové pojetí evropské lyriky a jejich první pokračovatelé3/ Sicilská a toskánská básnická škola, dolce stil novo a Petrarca4/ Hrdinský epos v románských jazycích a karlovská látka (matiere de France)5/ Románská epika keltského původu (matiere de Bretagne)6/ Středověká parodie rytířského románu, fablely (fabliaux), kurtoazní alegorie, žákovská poezie a další7/ Dantova Božská komedie8/ "Objev" antiky a studia humanitatis9/ Rytířská epika a próza v 15. a 16. století10/ Petrarkismus a antipetrarkismus a poezie bez Petrarkova vlivu11/ Literární Arkádie12/ Renesanční novela13/ Renesanční román

Získané způsobilosti

Schopnost zařadit literární dílo do kontextu vývoje francouzské, italské a španělské literatury od počátků do konce 18. století.

Literatura

http://www.ff.jcu.cz/antologie-starsich-romanskych-literaturŠrámek, J.. Dějiny francouzské literatury v kostce, Olomouc, Votobia, 1997. de Sanctis, F.. Dějiny italské literatury, Praha, SNKLHU, 1959. Forbelský, J.- Bělič, O.. Dějiny španělské literatury, Praha, SPN, 1984. Mikeš, V.. Divadlo španělského zlatého věku, Prada, Divadelní ústav, 1995. Slovník francouzsky píšících spisovatelů, Praha, Libri, 2002. Slovník italských spisovatelů, Praha, Libri, 2004. Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska, Praha, Libri, 1999. Černý, V.. Až do předsíně nebes, Praha, Mladá fronta, 1996. Le Goff, J.. Encyklopedie středověku, Praha, Vyšehrad 2002. Šimek, O.. Francouzská literatura 1-3, Praha, Sfinx, 1947-49. Veselý, J.. Studie z francouzského osvícenství: Montesquieu, Voltaire, Diderot, Praha, Karolinum 2003.

Požadavky

Seminární práce.

Garant

PhDr. Josef Prokop, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Prokop, Ph.D.