Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské právo (URO / XEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / XEP - Evropské právo, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický přehled evropské integrace.2. Principy a metody evropské integrace.3. Přehled institucionální struktury EU.4. Rada Evropské unie; předsednictví: struktura a fungování.5. Evropská komise: struktura a fungování.6. Evropský parlament: struktura a fungování.7. Evropský soudní dvůr.8. Právní systém EU.9. Primární právo.10. Sekundární právo.11. Legislativní procedury.12. Dělba kompetencí mezi členské státy a EU.13. Aplikace komunitárního práva - zásady přímého a nepřímého účinku, zásada přednosti.14. Uvedení do teorie jednotného vnitřního trhu.15. Volný pohyb zboží a společná obchodní politika.16. Volný pohyb osob, evropské občanství, schengenské acquis.17. Volný pohyb služeb a kapitálu, společná fiskální politika.18. Společná soutěžní politika.19. Hospodářská a měnová unie.20. Společná zemědělská politika a politika ochrany životního prostředí.21. Regionální politika a sociální politika22. Ostatní politiky23. Společná zahraniční a bezpečnostní politika24. Spolupráce v oblasti justice a vnitřních věcí25. Aktuální směry vývoje evropské integrace26. Česká republika v EU

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu by se měli umět obecně orientovat v problematice Evropské unie, zejména jejího institucionálního a právního rámce, a měli by být schopni o ní pojednat ústní i písemnou formou.

Literatura

Rambaud, P. Aborder le droit communautaire. Seuil, coll. ?Mémo?, Paris , 1997. Degryse, Ch. Dictionaire de l´Union européenne. Paris, De Boeck, 1998. Borchardt, K.-D. l´ABC du droit communautaire. Luxembourg, 2000. Mounin, P. Les communautés européennes. L´Union européenne. Paris, 1999. Favret, J. M. L´essentiel de l´Union Européenne et du droit communautaire. Gualino, coll. ?Les Carrés?, Paris, 2001. Hardy de Beaulieu. L´Union européenne. Namur, Presses universitaires, 1998.

Požadavky

Pochopení odpřednášené látky.

Garant

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.