Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie 2 (SKS / CHE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKS / CHE2 - Chemie 2, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura, vzorce a názvosloví organických sloučenin: Grafická zobrazení a vzorce organických sloučenin, druhy izomerie, názvosloví (triviální a IUPAC).Uhlovodíky: alkany, cykloalkany, alkeny, cykloalkeny, alkadieny, přírodní terpeny, syntetické a přírodní polymery, alkyny, přírodní alkyny, aromáty. Názvosloví, fyz-chem. vlastnosti a chemické reakce, uhlovodíky jako přírodní látky, zdroje a zpracování uhlovodíků (ropa a zemní plyn).Deriváty uhlovodíků: heterocyklické sloučeniny, třídění, názvosloví, jejich výskyt a význam v přírodě. Nucleotidy a nukleosidy, RNA a DNA, struktura a význam v proteosyntéze.Stereochemie: prvky chirality, absolutní nomenklatura R a S, triviální nomenklatura DL, Fischerovy vzorce.Funkční skupiny: Halogenované sloučeniny. Kyslíkaté, dusíkaté a sirné deriváty, organokovové sloučeniny, Fyz-chem. vlastnosti, organické reakce jednotlivých funkčních skupin, Výroba a význam derivátů, jejich výskyt a význam v přírodě: Sacharidy: Struktura a vlastnosti monosacharidů; Disacharidy; polysacharidy, deriváty sacharidů. Lipidy: Struktura a vlastnosti. Esterové a ostatní lipidy, přehled jednoduchých a složených glyceridů, fosfolipidy, sfingolipidy, biomembrány. Steroidy: Struktura steroidů; Steroly; Kyseliny žlučové; Steroidní hormony; Kardiotonické steroidy; Aminokyseliny, biologicky významné aminy. Peptidy. Proteiny. Alkaloidy. Antibiotika.V průběhu seminářů budou studenti vedeni k pochopení nomenklatury organických sloučenin a k logickému řešení reálných chemických úloh organické chemie, jako jsou sestavování chemických vzorců a rovnic základních typů organických reakcí. V rámci praktických laboratorních cvičení si studenti osvojí základní principy práce v moderní chemické laboratoři.Doporučená literatura:Klikorka, J., Hájek, B., Votinský, J.: Obecná a anorganická chemie, SNTL / ALFA, Praha / Bratislava, 19892. Brdička, R., Kalousek, M., Schütz,A.: Úvod do fyzikální chemie, druhé vydání, SNTL / ALFA, Praha / Bratislava, 19723. Johm McMurry: Organická chemie, VUTIUM, Brno 2007 a Vysoká škola chemicko-technologická, Praha 20074. Červinka O., Dědek V., Ferles M.: Organická chemie. Informatorium, Praha 1991.5. Svoboda J. a kol.: Organická chemie I. 1. vyd. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2005, ISBN 80-7080-561-7. vydavatelstvi@vscht.cz6. Panico R., Powell W. H., Richer J. C.: Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC, doporučení 1993. Academia Praha 2000.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu se budou orientovat v problematice fyzikálně-chemických vlastností organických sloučenin, budou ovládat systematické i triviální názvosloví a základní typy chemických vzorců a po absolvování praktických laboratorních cvičení získají základní dovednosti v oblasti laboratorního výzkumu.Absolventi kurzu takto získají nezbytné teoretické i praktické základy pro navazující chemicky orientované kurzy hydrochemie a biochemie.

Literatura

Kutý M. Chemie II : Laboratorní cvičení ? seznam praktických úloh, JU 2010. 2012. John Mc Murry. Organická chemie. Praha VSCHT, 2007. ISBN 9788021432918.Červinka O. Organická chemie. Praha, 1991. Svoboda J. Organická chemie I. 1. vyd. Praha VSCHT, 2005. ISBN 80-7080-561-7.

Garant

Mgr. Michal Kutý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Kutý, Ph.D.Mgr. Michal Kutý, Ph.D.