Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov lososovitých ryb (UA / CHLK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / CHLK - Chov lososovitých ryb, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu. Historie chovu lososovitých ryb. Podrobný řehled u nás chovaných a ve volných vodách vyskytujících se druhů: pstruh duhový, sivena americký, pstruh obecný, losos obecný, hlavatka podunajská, lipan podhorní, síh maréna, síh peleď, stručný přehled dalších druhů lososovitých ryb, lipanů a síhů. Výživa a krmení ryb v intenzivní akvakultuře. Produkce znečištění v akvakultuře. Průtočné, klecové a recirkulační systémy. Zdroje vody a tepla pro intenzivní chov ryb. Čištění a úprava vody. Sedimentace a mechanická filtrace, biologická filtrace - nitrifikace a denitrifikace, aerace a oxigenace, desinfekce, flotace, ohřev a čerpání vody, měření, regulace a řízení, tepelná čerpadla v akvakultuře. Chov generačních ryb. Anestézie. Umělá reprodukce. Inkubace jiker. Odchov plůdku. Odchov tržních ryb. Produkce násadového materiálu a management pstruha obecného a lipana podhorního ve volných vodách. Restituce lososa vEvropě a v ČR, chov tržních lososů, management tichooceánských lososů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu, budou mít studenti základní znalosti potřebné při chovu lososovitých ryb

Literatura

Kouřil, J., Švátora, M., Mauric, Z. Biologie a chov sivena amerického. Film, DVD. Vodňany, 2008. Kouřil a kol. Chov lososovitých ryb, lipana, a síhů. VÚRH Vodňany, 2008. Dubský, K., Kouřil, J., Šrámek, V. Rybářství. Praha, 2003. Buřič, M., Kouřil, J. Technologie chovu lososovitých ryb v recirkulačním systému dánského typu. Vodňany, 2011. Kouřil, J., Stejskal, V., Hamáčková, J. Recirkulační akvakulturní systémy. Edice Metodik (Technologická řada). VÚRH Vodňany, 2008. Randák, T., Turek, J., Kolářová, J., Kocour, M., Kouřil, J., Hanák, R., Velíšek, J., Žlábek, V. Technologie chovu generačních lipanů podhorních za účelem udržitelné produkce kvalitního násadového materiálu pro zarybňování volných vod. Edice Metodik (Technologická řada). Vodňany, 2009. Kouřil, J. Využití recirkulačních systémů s biologickým čištěním vody k intenzivnímu chovu ryb (krátký přehled). Bulletin VÚRH Vodňany, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, vypracování seminární práce, úspěšné zvládnutí zápočtového testu a složení ústní zkoušky.

Garant

prof. Ing. Jan Kouřil, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jan Kouřil, Ph.D.prof. Ing. Jan Kouřil, Ph.D.