Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie (UA / EKOF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / EKOF - Ekologie, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ekologie jako vědní disciplína (úvod do studia, měřítka přístupu, ekologie v praxi).2. Ekologie v kontextu evoluce (přírodní výběr, evoluce v rámci druhu, speciace, klimatické změny, kontinentální drift, interpretace výsledků evoluce).3.Fyzikální a chemické faktory prostředí a dostupnost zdrojů (faktory prostředí, zdroje pro život rostlin, živočichů, zdroje a ekologická nika, zdroje a vnitrodruhová kompetice).4. Faktory prostředí, zdroje a biomy (geografie společenstev, časový aspekt rozložení zdrojů a faktorů prostředí, suchozemské biomy, vodní ekosystémy).5. Natalita, mortalita a disperze organismů (životní cykly, natalita, mortalita, disperze versus migrace, vnitrodruhová kompetice v populaci, životní strategie).6. Mezidruhová kompetice (ekologické, evoluční efekty mezidruhové kompetice, mezidruhová kompetice a struktura společenstev, význam).7. Predace, pastva, nemoci (fitness, kořist, predační nuance, chování predátora, populační dynamika a složení společenstev v kontextu predace).8. Evoluční ekologie (rozlišení organismů na vnitro- mezidruhové úrovni pomocí molekulární ekologie, koevoluce, mutualistické interakce).9. Populace a společenstvo (populační dynamika, dynamika šíření, mozaikovitosti a matapopulací, struktura společenstva, potravní sítě).10. Druhové bohatství v prostoru a čase (modely, gradienty, faktory ovlivňující druhové bohatství v prostoru, čase, fosilní záznam, proměnlivost).11. Tok energie a hmoty v ekosystémech (primární produkce, rozkladný proces, tok hmoty, globální biochemické cykly).12. Udržitelnost (člověk a biodiverzita, využívání přírodních zdrojů, monokultury, škůdci, integrace zemědělských systémů a globální změny).13. Degradace systémů (degradace habitatů - hospodářská činnost, městská a průmyslová krajina, energie: získávání, dopady, zachování a obnova ekosystémů).14. Ochrana (biodiverzita v ohrožení, ochrana v praxi, princip účelné ochrany diverzity, měnící se svět).

Literatura

Townsend, C. R., Begon, M., Harper, J. L. Základy ekologie. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-244-2478-1.Rajchard, J., Balounová, Z., Vysloužil, D. Ekologie I. Kopp . Č. Budějovice, 2002. Rajchard, J., Kindlmann, P., Balounová, Z. Ekologie II. Kopp Č. Budějovice, 2002. Rajchard, J., Balounová, Z., Květ, J., Šantrůčková, H., Vysloužil, D. Ekologie III. Kopp Č. Budějovice, 2002. Laštůvka Z., Krejčová P.:. Ekologie. Konvoj, Brno. 2000.

Garant

RNDr. Bořek DROZD, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Bořek DROZD, Ph.D.RNDr. Bořek DROZD, Ph.D.