Předmět Gastronomie produktů akvakultury (UA / GPAF)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / GPAF - Gastronomie produktů akvakultury, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Obsahem předmětu je uplatnění sladkovodních ryb, mořských ryb a jiných vodních organismů (korýši - krevety, krabi, langusty, humři; měkkýši - sépie, olihně, chobotnice, slávky, hřebenatky, ústřice; vodní řasy) v gastronomii a tržní síti. Gastronomi produktů akvakultury souvisí s přípravou, úpravou a předkládáním pokrmů z ryb, klasické technologie přípravy pokrmů (uzení, marinování, solení, mrazení) a nové technologie zpracování (mikrovlnné zpracování, konvektomaty). Mezinárodní kuchyně, kaviár, japonské speciality - sushi, surimi, tsukudani, kamaboko. Nutriční význam rybího masa, zhodnocování rybí suroviny, potravní bezpečnost, kontrolní a řídící systémy ve zpracování potravin (HACCP, ISO, GMP), metody stanovení kvality. Zavádění nových výrobků do obchodní sítě, marketing, reklama, logistika, řízení a organizace prodeje. Příprava výrobků pro hotely, restaurace a společné kuchyně.
Získané způsobilosti
Student získá teoretické informace a praktické zkušenosti z gastronomie sladkovodních ryb. Zvládá přípravu, úpravu a předkládání vybraných pokrmů a nové technologie zpracování (mikrovlnné zpracování, konvektomaty).
Literatura
Ruiter, A. Fish and fihery products. Composition, nutritive properties and stability. UK OXON, Cab Internnational, 1995. Vácha, F., Buchtová, H. Komodity akvakultury. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2005. ISBN 80-7040-758-1.Seeliger, D. Ryby a mořské plody. Teubner, 2007. Kříž O, Buňka F., Hrabě J. Senzorická analýza potravin II. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007. ISBN 978-80-7318-494-.
Garant
Ing. Eduard Levýdoc. Ing. František Vácha, CSc.Ing. Pavel Vejsada, Ph.D.
Vyučující
Ing. Eduard LevýIng. Eduard Levý