Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gastronomie produktů akvakultury (UA / GPAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / GPAF - Gastronomie produktů akvakultury, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je uplatnění sladkovodních ryb, mořských ryb a jiných vodních organismů (korýši - krevety, krabi, langusty, humři; měkkýši - sépie, olihně, chobotnice, slávky, hřebenatky, ústřice; vodní řasy) v gastronomii a tržní síti. Gastronomi produktů akvakultury souvisí s přípravou, úpravou a předkládáním pokrmů z ryb, klasické technologie přípravy pokrmů (uzení, marinování, solení, mrazení) a nové technologie zpracování (mikrovlnné zpracování, konvektomaty). Mezinárodní kuchyně, kaviár, japonské speciality - sushi, surimi, tsukudani, kamaboko. Nutriční význam rybího masa, zhodnocování rybí suroviny, potravní bezpečnost, kontrolní a řídící systémy ve zpracování potravin (HACCP, ISO, GMP), metody stanovení kvality. Zavádění nových výrobků do obchodní sítě, marketing, reklama, logistika, řízení a organizace prodeje. Příprava výrobků pro hotely, restaurace a společné kuchyně.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické informace a praktické zkušenosti z gastronomie sladkovodních ryb. Zvládá přípravu, úpravu a předkládání vybraných pokrmů a nové technologie zpracování (mikrovlnné zpracování, konvektomaty).

Literatura

Ruiter, A. Fish and fihery products. Composition, nutritive properties and stability. UK OXON, Cab Internnational, 1995. Vácha, F., Buchtová, H. Komodity akvakultury. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2005. ISBN 80-7040-758-1.Seeliger, D. Ryby a mořské plody. Teubner, 2007. Kříž O, Buňka F., Hrabě J. Senzorická analýza potravin II. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007. ISBN 978-80-7318-494-.

Garant

Ing. Eduard Levýdoc. Ing. František Vácha, CSc.Ing. Pavel Vejsada, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eduard LevýIng. Eduard Levý