Předmět Kvalita rybích výrobků (UA / KRPF)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / KRPF - Kvalita rybích výrobků, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Charakteristika, vývoj, současné trendy, specifika intenzivního chovu a výhled ve sladkovodní a mořské akvakultuře. Komodity akvakultury v průřezovém spektru možností produkce a obchodu. Komodity regionálních akvakultur v Evropě a hlavní světové produkty akvakultury. Produkty akvakultury v lidské výživě, jejich nutriční a biologická hodnota a spotřeba. Možnosti zpracování a zhodnocení produkce sladkovodní a mořské akvakultury. Hlavní technologické postupy při zpracování důležitých komodit. Vývoj nových výrobků z rybích surovin a odpadních produktů, jejich zhodnocení a využití. Metody stanovení kvality produktů akvakultury. Legislativní zabezpečení. Celní klasifikace v oblasti komodit akvakultury. Standardy EU pro rybí výrobky. Obchodní opatření a trendy v obchodu s rybami. Mezinárodní smlouvy o rybářství. Konkurenceschopnost v rybářském odvětví. Operační programy. Terminologie. Mezinárodní organizace a nástroje řízení. Společná rybářská politika - CFP. Rybářské výbory FAO.
Získané způsobilosti
Student získá předpoklady pro práci při zpracování ryb v ČR i v zemích EU. Zná základní technologické postupy a zásady potravní bezpečnosti, HACCP a návazné legislativy.
Literatura
Bremmer H. Allan. safety and quality issue in fish processing . ISBN 0-8493-1540-9.Vácha, F. Zpracování ryb. JU ZF Č. Budějovice, 2000.
Požadavky
Znalost biochemie a zpracování ryb
Garant
Ing. Jan Mráz, Ph.D.
Vyučující
Ing. Jan Mráz, Ph.D.Ing. Jan Mráz, Ph.D.