Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Recirkulační akvakulturní systémy (UA / RASF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / RASF - Recirkulační akvakulturní systémy, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout studentům informace o využití recirkulačních akvakulturních systémů (RAS) pro intenzivní chov ryb. Hlavními tématy přednášek jsou:1. Vliv intenzivního chovu ryb na vodní prostředí (produkce metabolitů, zdraví, sociální a biologické rizika).2. Vodní zdroje pro recirkulační systémy a jejich charakteristika (podzemní, povrchová, déšť).3. Chovná zařízení zařízení (nádrže) - tvar, hloubka, materiál, velikost, hydraulika, specifika týkající se druhu a velikosti chovaných ryb.4. Způsoby odstraňování nerozpuštěných látek (sedimentace, odstředivé separátory, bubnové a jiné mechanické filtry, atd.).5. Biologická filtrace a její účinnost, funkce, výhody a nevýhody (skrápěné a ponořené filtry, aktivovaný kal, rotační diskové filtry, membránová filtrace).6. Odstraňování pevných látek a jemné odstranění částic pomocí odpěňovačů (flotace), principy a metody denitrifikace, odplynění vody (odstranění CO2 a N2), separace, zpracování a využití kalů (včetně bioplynu).7. Provzdušňování a okysličování vody (vysokotlaké nádoby, dmychadla, kompresory, kyslíkové generátory, okysličovací věže, difuzory, "U" trubice).8. Dezinfekce vody pomocí ozonu a UV záření.9. Doprava a akumulace vody.10. Procesy v RAS na začátku užívání a během provozu, úprava pH, světelný režim, ohřev vody (elektrická energie, zemní plyn, bioplyn, odpadní chladící vody z průmyslu a energetiky, geotermální a solární energie, tepelná čerpadla ), měření a regulace, řízení, automatizace provozu a zabezpečovacích systémů v intenzivní akvakultuře.11. Základní principy chovu ryb v RAS (obsádky ryb, krmení, ochrana proti stres, nemoci, prevence otrav amoniakem a dusitany).12. Nové směry v intenzivní akvakultuře (dánský RAS, hydroponické systémy, využití mořských řas a korýšů k čištění vody).13. Specifika intenzivního chovu důležitých skupin ryb (lososovité ryby, jeseteři, kaprovité a okounovité, sumce, úhoře a mořských druhů ryb) v RAS.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu, budou mít studenti znalosti potřebné k vykonávání technických a chovatelských činností souvisejících s konstrukcí a provozem recirkulačních systému pro intenzivní chov ryb.

Literatura

Timmons, M., T., Losordo, T., M. Aquaculture water reuse systems: Engineering and management. Amsterdam, Holandsko, 1994. Kouřil a kol. Chov lososovitých ryb, lipana, a síhů. VÚRH Vodňany, 2008. Shepherd, J., Bromage, N. Intensive fish farming. Blackwell Science, 1996. Timmons, M.B., Ebeling, J.M., Wheaton, F.W., Summerfelt, S.T., Vinci, B.I. Recirculating aquaculture systems. 2nd Edition. NCRA Publication No. 01-002. , Ithaca, NY, USA, 2002. Kouřil, J., Stejskal, V., Hamáčková, J. Recirkulační akvakulturní systémy. Edice Metodik (Technologická řada). VÚRH Vodňany, 2008. Buřič, M., Kouřil, J. Technologie chovu lososovitých ryb v recirkulačním systému dánského typu. Vodňany, 2011. Kouřil, J. Využití recirkulačních systémů s biologickým čištěním vody k intenzivnímu chovu ryb (krátký přehled). Bulletin VÚRH Vodňany, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, vypracování seminární práce, úspěšné zvládnutí zápočtového testu a složení ústní zkoušky.

Garant

prof. Ing. Jan Kouřil, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jan Kouřil, Ph.D.Ing. Vlastimil STEJSKAL, Ph.D.prof. Ing. Jan Kouřil, Ph.D.Ing. Vlastimil STEJSKAL, Ph.D.