Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rybníkářství 1 (UA / RBN1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / RBN1K - Rybníkářství 1, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie rybníkářství a význam rybníků v krajině. Bionomie kapra, rozšíření ve světě, rybniční produkce. Zásobení rybníků vodou, vlastnosti vody, rybniční dno. Základní vybavení rybníků pro chov ryb. Rozdělení rybníků podle různých hledisek, kategorizace rybníků. Technologie chovu kapra a stupně intenzity chovu. Integrovaný chov ryb a vodní drůbeže, víceúčelové nádrže s chovem ryb. Příprava, vypouštění, lovební prostředky a organizace výlovu rybníku. Přeprava a sádkování ryb. Stanovení obsádek a provozní evidence. Přehled doplňkových ryb, hlavní zásady chovu dravých a nedravých ryb. Monokulturní a polykulturní obsádky rybníků. Výživa ryb, složky potravy kapra, druhy a úpravy krmiv, krmné programy. Potřeba krmiv, technika přikrmování, výpočty a úpravy krmných dávek. Přezimování ryb v komorových rybnících. Meliorační úpravy zimování a letnění rybníků. Vápnění rybníků, použití statkových a průmyslových hnojiv. Předvegetační příprava rybníků a optimalizace prostředí.

Získané způsobilosti

Uplatnění v chovech rybniční akvakultury se zřetelem k odborné rybářské práci.

Literatura

Horváth, L., Tamás, G., Seagrave, Ch. Carp and Pond Fish Culture. 2002. Schäperclaus, W. Lehrbuch der Teichwirtschaft. Berlin, Paul Parey, 1998. metodiky VÚRH Vodňany. metodiky VÚRH Vodňany. Čítek, J. a kol. Rybníkářství. Praha, Informatorium, 1993. Bohl, M. Zucht und Produktion von Süsswasserfischen. Frankfurt, DLG Verlags, 1999.

Garant

Ing. Ján Regenda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ján Regenda, Ph.D.Ing. Ján Regenda, Ph.D.