Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lesnictví (UA / ZLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / ZLF - Základy lesnictví, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poukázat na vývoj lesů v Evropě ve vztahu ke společnosti, vlastnosti lesů přírodních a kulturních. Seznámit s lesním hospodářstvím jako samostatným oborem s vlastními naukovými disciplínami jako je zakládání lesů, pěstování lesů, hospodářská úprava lesů, ochrana lesů, lesnická typologie a lesní těžba. Vysvětlit základní kategorizaci lesů podle jejich funkčního využití, lesy hospodářské, lesy ochranné, lesy zvláštního využití. Dále se studenti seznámí s ekologií lesa přirozeného. V rámci zakládání lesa bude probrána přirozená a umělá obnova lesních porostů a péče o mladé kultury. Důležitou částí v pěstování lesů bude fytotechnika a pěstební opatření v porostech významných dřevin, ochrana lesních porostů před biotickými a abiotickými škodlivými činiteli včetně praktických ukázek v rámci cvičení. V hospodářské úpravě si studenti zkusí hodnotit základní parametry lesních porostů z hlediska produkčního. Studenti budou seznámeni s nejvýznamnějšími škůdci lesních dřevin. Bude vyložena technika těžby dřeva a jeho přibližování. Legislativní rámec celého oboru (včetně dotačních titulů) bude přiblížen na příkladu obhospodařování vlastního lesa. Studenti vypracují na toto téma vlastní seminární práci. Studenti budou také seznámeni s nejaktuálnějšími problémy současného lesního hospodářství.

Získané způsobilosti

Obhospodařování lesa z hlediska environmentálního i ekonomického, orientace v jednotlivých lesnických disciplínách

Literatura

Simon J., Kadavý J., Macků J. Hospodářská úprava lesů. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1998. ISBN 80-7157-327-2.Poleno Z., Vacek S. a kol. Pěstování lesů III. - praktické postupy pěstování lesů. Kostelec n. Černými lesy, Lesnická práce s.r.o., 2009. ISBN 978-80-87154-34-2.Švestka M., Hochmut R., Jančařík V. Praktické metody v ochraně lesa. Kostelec n. Černými lesy, Lesnická práce s.r.o, 1998. ISBN 80-902503-0-0.Rádce vlastníka lesa do výměry 50 ha - I. Ústav pro hospodářskou úpravu lesa Brandýs nad Labem., 2005. Simanov V. Těžba a doprava dříví. Matice lesnická spol s.r.o. Písek , 2004. ISBN 80-86271-14-5.Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon) + prováděcí vyhlášky.

Požadavky

samostatnost při zpracování seminární práce v terénu, vyhledávání informací na lesnických webech

Garant

Ing. Pavel Hobza

Vyučující

Ing. Pavel HobzaIng. Pavel Hobza