Předmět Zpracování ryb (UA / ZPRF)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / ZPRF - Zpracování ryb, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Ryby jako potraviny v lidské výživě, jejich nutriční a biologická hodnota. Vývojové trendy zpracovatelského průmyslu. Technické řešení zpracoven a postupy zpracování sladkovodních ryb. Postmortální změny v rybím mase, autolýza masa. Výroba finálních produktů, mrazení, uzení, marinování, surimi. Výrobníky ledu a využití ledu při zpracování ryb. Přehled výrobků tuzemské a světové produkce. Organoleptické posouzení rybího masa. Hygiena a sanitace zpracoven, hygienické předpisy HACCP. Vliv technologie odchovu ryb na kvalitu masa. Kuchyňské úpravy, karotenoidy, barva a konzistence masa, zásady úpravy a stolování. Balení, skladování, expedice a doprava a kontrola kvality výrobků. Enzymatická hydrolýza masa. Zpracování odpadů pro nepotravinářské účely.
Získané způsobilosti
Student získá předpoklady pro práci při zpracování ryb v ČR i v zemích EU. Zná základní technologické postupy a zásady potravní bezpečnosti, HACCP a návazné legislativy.
Literatura
Bourne, M.C. Food Texture and Viskosity: Koncept and Measurement. Academic Press. 2002. Regenstein J.M. Introduction to fish technoology. R2851. Osprey, New York, 1991. ISBN 0-442-00500-8.Vácha, F. Zpracování ryb. JU ZF Č. Budějovice, 2000.
Garant
doc. Ing. František Vácha, CSc.
Vyučující
doc. Ing. František Vácha, CSc.doc. Ing. František Vácha, CSc.Ing. Pavel Vejsada, Ph.D.