Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování ryb (UA / ZPRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UA / ZPRK - Zpracování ryb, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ryby jako potraviny v lidské výživě, jejich nutriční a biologická hodnota. Vývojové trendy zpracovatelského průmyslu. Technické řešení zpracoven a postupy zpracování sladkovodních ryb. Postmortální změny v rybím mase, autolýza masa. Výroba finálních produktů, mrazení, uzení, marinování, surimi. Výrobníky ledu a využití ledu při zpracování ryb. Přehled výrobků tuzemské a světové produkce. Organoleptické posouzení rybího masa. Hygiena a sanitace zpracoven, hygienické předpisy HACCP. Vliv technologie odchovu ryb na kvalitu masa. Kuchyňské úpravy, karotenoidy, barva a konzistence masa, zásady úpravy a stolování. Balení, skladování, expedice a doprava a kontrola kvality výrobků. Enzymatická hydrolýza masa. Zpracování odpadů pro nepotravinářské účely.

Získané způsobilosti

Student získá předpoklady pro práci při zpracování ryb v ČR i v zemích EU. Zná základní technologické postupy a zásady potravní bezpečnosti, HACCP a návazné legislativy.

Literatura

Bourne, M.C. Food Texture and Viskosity: Koncept and Measurement. Academic Press. 2002. Regenstein J.M. Introduction to fish technoology. R2851. Osprey, New York, 1991. ISBN 0-442-00500-8.Vácha, F. Zpracování ryb. JU ZF Č. Budějovice, 2000.

Garant

doc. Ing. František Vácha, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Vácha, CSc.doc. Ing. František Vácha, CSc.Ing. Pavel Vejsada, Ph.D.