Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie 1 (VURH / CHE1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / CHE1K - Chemie 1, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášekStruktura hmoty a atomu. Chemická vazba a nevazebné interakce. Molekulární struktura, chemické vzorce a názvosloví anorganických sloučenin. Směsi, roztoky a jejich vlastnosti.Chemické reakce (Základní pojmy, reakční kinetika, termochemie a zákony, základní typy chemických reakcí - acidobazické, redoxní, komplexní, srážecí a ost., definice pH a Pka, tlumivé roztoky).Anorganická chemie prvků. Periodická tabulka prvků - popis, přehledný popis fyz-chem. vlastností prvků. Vodík, alkalické kovy (I.A) a kovy alkalických zemin (II.A) - výskyt, reaktivita, použití. Prvky skupiny boru (III.A) a uhlíku (IV.A) a dusíku (V.A) - výskyt, reaktivita, použití. Prvky skupiny kyslíku (VI.A), halogeny (VII.A) a vzácné plyny (VIII.A) - výskyt, reaktivita, použití. d-prvky a jejich komplexy - elektronová struktura, výskyt, reakce, použití.Témata cvičeníNázvosloví anorganických sloučenin a jejich komplexů. Redoxní a acidobazické reakce, výpočty z rovnic. Výpočty v chem. laboratoři. Elektrochemie.Praktická cvičení v laboratoři - úloha 1 - úloha 4. Vypracování lab. protokolů.LiteraturaZákladní:Vacík, J., Obecná chemie, Bratislava SPN 1986Gažo, J. a kol., Všeobecná a anorganická chémia, Praha SNTL 1985Šrámek V. a Kosina L., Chemie obecná a anorganická, Olomouc FIN 1996Housecroft C., Sharpe A.G., Inorganic Chemistry, Prentice Hall 2008Doporučená:Kratsmar-Šmogrovič J, Všeobecná a anorganická chémia, Osveta 1994J. Klikorka, B. Hájek, J. Votinský, Obecná a anorganická chemie, Praha SNTL 1989Vacík, J. a kol.:, Přehled středoškolské chemie, Praha, SPN 1993

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu budou obeznámeni se základy obecné a anorganické chemie, což je nezbytným předpokladem pro absolvování následujících chemicky zaměřených kurzů Hydrochemie a Biochemie.

Literatura

.N. N. Greenwood, A. Earnshaw. Chemie prvků, Informatorium Praha 1993 (český překlad). Housecroft, Catherine E.,Alan G.Sharpe:. Inorganic chemistry, 2nd ed ,Harlow : Pearson Prentice Hall, 2005. Ivana Kutá Smatanová. Laboratorní cvičení ? seznam praktických úloh. 2011. Straka Pavel . Obecná chemie . 1995. ISBN 80-7185-003-9 .J. Vacík. Obecná chemie, SPN Praha. 1986. Hana Kulveitová. CHEMIE II ? Chemie prvků. VŠB, TU Ostrava. ISBN 978-80-248-1322-6.

Garant

Ing. Bc. Kateřina Grabicová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Bc. Kateřina Grabicová, Ph.D.Mgr. Zuzana LinhartováIng. Bc. Kateřina Grabicová, Ph.D.Mgr. Zuzana Linhartová