Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmental Chemistry (VURH / ENCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / ENCH - Environmental Chemistry, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní náplní předmětu budou prvky a sloučeniny z kategorie mikropolutantů (těžké kovy, perzistentní organické polutanty, pesticidy, sloučeniny denní spotřeby a farmaka). V obecné části předmětu budou jednotlive skupiny charakterizovány jak po stránce fyzikálně chemických vlastností, tak z pohledu toxikologického. V této části budou také předneseny základní globální cykly prvků, mechnismy transportu znečištění. Vzhledem k zaměření studentů bude akcentována hlavně hydrosféra - zdroje těchto látek, mechanismy transportu mezi jednotlivými složkami životního prostředí, stabilita, bioakumulace a vliv na živé organismy. Část přednášek a praktických cvičení bude věnována metodám vzorkování a chemické analýzy. Samostatnou kapitolou pak bude legislativa těchto sloučenin, limitní koncentrace ve vodách, půdách a rybách. Dále také metodika hodnocení dat - jak zacházet s reálnými výsledky, vztah mezi toxicitou a koncentracemi chemických sloučenin.Praktická cvičení budou zaměřena jednak teroreticky - na práci s databázemi vlastností, vyhledávání a charakterizaci pesticidů, farmak apod., práce s reálnými daty, porovnání s legislativními hodnotami, ukázka moderních postupů analýzy dat a modelů , ale také prakticky - odběr vzorku vody a analýza pomocí HPLC/MS/MS a pokus o hodnocení získaných výsledků.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování environmentální chemie budou schopni syntézního uvažování a propojování znalostí z toxikologie, hydrochemie, chemie a biologie pro řešení problémů spjatých s životním prostředím. Studenti získají základní přehled o metodách analýzy polutantů, hodnocení dat, jejich analýze a prezentaci výsledků.

Literatura

P. Kalač, J. Tříska. Chemie životního prostředí. České Budějovice, 2010. ISBN 978-80-7394-232-8.

Požadavky

ÚčastPřítomnost na minimálně 80% cvičení.Účast na celodenním praktickém cvičení.Písemné prácePrůběžné písemné testy + zápočtový test úspěšnost min 60%.Seminární práceZpracování zadaného tématu formou prezentacePrezentace na posledním cvičení

Garant

doc. Mgr. Roman Grabic, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Roman Grabic, Ph.D.doc. Mgr. Roman Grabic, Ph.D.