Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hydrochemie (VURH / HCHF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / HCHF - Základy hydrochemie, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - v předmětu základy hydrochemie budou přednášena následující témata:1) Rozdělení vod a jejich obecné složení2) Organoleptické vlastnosti vody3) Povrchové vody - anorganické látky - kovy, toxické kovy, polokovy4) Povrchové vody - anorganické látky - nekovy - sloučeniny síry, dusíku a fosforu5) Povrchové vody - organické látky - vyjadřování jejich výskytu BSK, CHSK, TOC, DOC6) Povrchové vody - organické látky - humínové látky, fenoly, PCB, AOX, PAU, tenzidy7) Plyny rozpuštěné ve vodách, uhličitanový systém, pH vody, tlumivá kapacita vody8) Kyslík ve vodách, význam, vyjadřování jeho obsahu ve vodě, faktory ovlivňující jeho výskyt9) Vyjadřování kvantitativního složení vody10) Atmosférické vody - složení a vliv na povrchové vody11) Odpadní vody - rozdělení, složení, vliv na povrchové vody12) Kategorizace povrchových vod13) Eutrofizace - příčiny a důsledky14) Samočisticí pochody ve vodách

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o fyzikálních a chemických vlastnostech vody s důrazem na význam jednotlivých parametrů kvality vody pro zabezpečení welfare vodních živočichů, především ryb. Studenti získají rovněž informace o metodách analýz základních parametrů kvality vody a budou schopni vybrané analýzy samostatně provádět. Výsledky analýz vody budou schopni interpretovat. Budou schopni posoudit kvalitu vody a možnost jejího použití pro další účely.

Literatura

Pitter, P. Hydrochemie. VŠCHT, Praha, 2009. Horáková, M. a kol. Analytika vody, Vydavatelství VŠCHT. Svobodová, Z., Máchová, J., Veselý, V., Modrá, H., Svoboda, M., a kol., 2003. Veterinární toxikologie. Praktická cvičení část I. VFU Brno.

Požadavky

Podmínky zápočtu: 100% účast na laboratorních cvičeních a demonstračních hodinách, 80% účast na cvičeních (výpočty). Správné vypracování a včasné odevzdání všech protokolů z laboratorních cvičení. Úspěšné absolvování 2 zápočtových testů (výpočty; každý test minimálně s 50% úspěšností).Ústní zkouška: bude podmíněna udělením zápočtu a úspěšným absolvováním zkouškové písemky (teorie; minimálně s 60% úspěšností).

Garant

Ing. Hana Kocour Kroupová, Ph.D.Ing. Jana Máchová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Kocour Kroupová, Ph.D.Dr. Vimal KumarIng. Jana Máchová, Ph.D.Ing. Olga ValentováIng. Hana Kocour Kroupová, Ph.D.Dr. Vimal KumarIng. Jana Máchová, Ph.D.Ing. Olga Valentová