Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana životního prostředí (VURH / OZPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / OZPF - Ochrana životního prostředí, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do ochrany životního prostředí - základní pojmy; životní prostředí a jeho složky2. Ovzduší a životní prostředí - základy chemie atmosféry; znečišťování ovzduší, zdroje, důsledky3. Půda jako složka životního prostředí - definice, charakteristiky, půdní typy; využití půdy člověkem, degradace a intoxikace pudy (příčiny a následky); ochrana půdy4. Voda a životní prostředí - koloběh vody; využitelnost a využití vody a vodních zdrojů; znečištění vody, následky; samočisticí procesy, čištění odpadních vod5. Odpady - základní pojmy v odpadovém hospodářství, legislativní aspekty; vznik a druhy odpadů; způsoby využívání a odstraňování odpadů6. Cizorodé a rizikové látky v životním prostředí - účinky látek na živé organismy (toxické, kancerogenní, mutagenní, teratogenní a alergenní účinky); ekologické katastrofy7. Fyzikální vlivy - tepelné znečištění; elektromagnetické vlnění a pole; hluk a vibrace; ionizační záření8. Ekologické zátěže; sanační a dekontaminační technologie9. Biologická diversita na Zemi - vznik a zánik druhu (přirozeně a jako následek lidských aktivit); důvody k ochraně biodiversity; hlavní ohrožené biomy, ekosystémy, skupiny, druhy; druhová ochrana, zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů.10. Vlivy antropogenních činností na biosféru - zemědělství, lesnictví, průmysl, těžba, doprava11. Globální problémy životního prostředí - nekontrolovatelný růst lidstva; vyčerpávání přírodních zdrojů; skleníkový efekt atd.12. Ochrana přírody a krajiny, zvláště chráněná území.13. Environmentální legislativa a výkon státní správy v ČR a EU; informace o životním prostředí

Literatura

HLAVÁČEK, J. Mezinárodní environmentální právo a ochrana životního prostředí. Nakladatelství OECONOMICA - VŠE, Praha, 2007. ISBN 978-80-245-1296-9.Wittlingerová Z., Jonáš, F. Ochrana životního prostředí. ČZU Praha, 2004. Petržílek P. Politika trvale udržitelného rozvoje. MŽP Praha, 2002. ISBN 80-7212-194-4.Bízková R. Životní prostředí v České republice 1989-2004. Cenia, Praha, 2005.

Garant

MVDr. Veronika Piačková, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Veronika Piačková, Ph.D.MVDr. Veronika Piačková, Ph.D.