Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rybářství ve volných vodách (VURH / RVVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / RVVK - Rybářství ve volných vodách, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu bude zahrnovat základní rozdělení tekoucích a stojatých vod, charakteristiku rybích pásem a ekologických skupin ryb, problematiku stárnutí nádrží, legislativu související s hospodařením na volných vodách, management rybářského hospodaření na pstruhových i mimopstruhových vodách a vodárenských nádržích, organizaci sportovního rybolovu, principy biomonitoringu vodního prostředí, zásady lovu pomocí elektrického proudu a síťových prostředků, technologie umělého rozmnožování a odchovu násad vybraných druhů ryb (pstruh obecný, lipan podhorní, mník jednovousý, cejn velký, jelci, bolen dravý), způsoby značení ryb ve volných vodách a problematiku migrací ryb.V rámci cvičení se studenti prakticky seznámí s postupy odběru vzorků v rámci biomonitoringu, s postupy odlovů různými typy elektrických agregátů, s hodnocením populací ryb, se značením ryb systémy VIE, VIA, PIT tag, s technologií umělých výtěrů pstruha obecného, s postupy vysazování násad a s postupy evidence násad a ůlovků. Cvičení budou mít blokový charakter a budou realizována v terénu (účelový revír Blanice vodňanská 4B, líheň FROV JU)

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou mít studenti znalosti potřebné k vykonávání technických, manažerských i administrativních činností souvisejících s rybářským hospodařením na volných vodách

Literatura

Kouřil a kol. Chov lososovitých ryb, lipana, a síhů. VÚRH Vodňany, 2008. Baruš, V. - Oliva, O. a kol.:. Mihulovci a ryby II. Praha, Academia, 1995. Baruš V., Oliva O. (eds), 1995. Mihulovci (Petromyzontes) a ryby Osteichthyes), Fauna ČR a SR, 1 a 2, Academia, Praha. Adámek, Z. a kol. Rybářství ve volných vodách. Praha, Victoria Publishing, 1995. Dus a kol. Ryby a rybolov v našich vodách. Praha, 2010. ISBN 978-80-7406-095-3.

Požadavky

Účast na cvičeních, vypracování seminární práce, úspěšné zvládnutí zápočtového testu a složení ústní zkoušky. Studenti musí mít své ochranné pomůcky pro terénní cvičení - funkční brodící či kalhotové boty, gumové rukavice.

Garant

doc. Ing. Tomáš Randák, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Randák, Ph.D.Ing. Jan TUREK, Ph.D.doc. Ing. Tomáš Randák, Ph.D.Ing. Jan TUREK, Ph.D.