Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šlechtění a genetika ryb (VURH / SGRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / SGRK - Šlechtění a genetika ryb, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Domestikace a plemena kapra obecného, lína obecného, pstruha duhového a dalších šlechtěných druhů. Genetická struktura populací, charakterizace na úrovni morfometrie, cytogenetiky, polymorfních proteinů, mitochondriální a jaderné DNA. Genetika kvalitativních a kvantitativních znaků: zbarvení, ošupení, reprodukční a užitkové vlastnosti. Chromozomové určení pohlaví u ryb, použití v hybridizaci, zvrat pohlaví. Šlechtitelské programy v chovu ryb: selekce, hybridizace, příbuzenská plemenitba. Kontrola užitkovosti a dědičnosti, metody testace. Genomové manipulace v akvakultuře. Konzervační genetika: genetická ochrana populací, genetický drift, genové zdroje, způsoby a postupy jejich uchování v živých genových bankách a v bankách gamet. Národní program uchování a využití genových zdrojů ryb v ČR. Rybářská genetika a legislativa: plemenářský zákon, plemenářská evidence, plemenářské databáze, dotační politika státu ve šlechtění ryb.

Získané způsobilosti

Absolvent by měl být schopen kvalifikovaně provádět plemenářskou práci u ryb podle platné legislativy, posuzovat její výsledky, udržovat genetické zdroje ryb, případně se věnovat genetickému výzkumu u ryb v doktorském studiu.

Literatura

Pisano, E. a kol.. Fish cytogenetics. Science Publishers. Flajšhans M. a kol. Genetika a šlechtění ryb. VÚRH JU 2008. Gjedrem, T. a kol.. Selection and breeding programs in aquaculture. Springer Verlag.

Požadavky

Aktivní účast na blokovém cvičení na líhni GRC a v laboratořích.Odevzdání a obhájení seminární práce.Zodpovězení otázek písemného zápočtového testu minimálně na 65 bodů ze 100. Maximálně 3 pokusy, body se nesčítají. Správné zodpovězení 3 otázek ústní zkoušky.

Garant

prof. Ing. Martin Flajšhans, Dr. rer. Agr.

Vyučující

prof. Ing. Martin Flajšhans, Dr. rer. Agr.prof. Ing. Martin Flajšhans, Dr. rer. Agr.