Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy analytické chemie (VURH / ZACHF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VURH / ZACHF - Základy analytické chemie, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - v předmětu Základy analytické chemie budou přednášena následující témata:1) Úvod do analytické chemie, odběr vzorku, příprava vzorku k analýze2) Teoretické základy chemických metod analýzy I - roztoky, stechiometrické výpočty3) Teoretické základy chemických metod analýzy II - proteolytické rovnováhy, pH4) Teoretické základy chemických metod analýzy III - srážecí rovnováhy, redoxní reakce, komplexotvorné reakce.5) Vyhodnocování analýzy a vyjadřování výsledků, kvalita výsledků, validace, kalibrace6) Kvalitativní analýza - skupinové reakce aniontů a kationtů, selektivní reakce7) Úvod do kvantitativní analýzy, vážková analýza8) Odměrné metody - založené na redoxních dějích, srážecí titrace, komplexometrie, acidobazické reakce atd.9) Úvod do instrumentálních metod, jejich přehled, teoretické základy10)Elektrochemické metody - konduktometrie, potenciometrie, měření pH, iontově selektivní elektrody11)Optické metody - atomová emisní a absorpční spektrometrie, molekulová absorpční spektrofotometrie atd.12)Separační metody I - chromatografické metody, chromatografie kapalinová a plynová13)Separační metody II - elektromigrační metody (elektroforéza, isotachoforéza, atd.)14)Jiné instrumentální metody - hmotnostní spektrometrie atd.

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni se základními metodami analytické chemie - s principy i praktickým prováděním, a to jak s tradičními analytickými technikami a postupy tak i s moderními metodami instrumentální analýzy.

Literatura

Volka, K., Tkadlecová, M., Záruba, K. Příklady z analytické chemie pro bakaláře. VŠCHT Praha, 2010. Opekar, F., Jelínek, I., Rychlovský, P., Plzák, Z. Základní analytická chemie. Praha, 2010. Dolejšková, J., Pivec, V., Hejtmánková, A. Cvičení z chemie I. Česká zemědělská univerzita v Praze, 2000.

Požadavky

Podmínky zápočtu: 100% účast na laboratorních cvičeních a demonstračních hodinách, 80% účast na cvičeních (výpočty). Správné vypracování a včasné odevzdání všech protokolů z laboratorních cvičení. Úspěšné absolvování 2 zápočtových testů (výpočty; každý test minimálně s 50% úspěšností).Ústní zkouška: bude podmíněna udělením zápočtu a úspěšným absolvováním zkouškové písemky (teorie a výpočty; minimálně s 50% úspěšností).

Garant

Ing. Hana Kocour Kroupová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Kocour Kroupová, Ph.D.Ing. Hana Kocour Kroupová, Ph.D.Ing. Olga Valentová