Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění II (ART / DU2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / DU2K - Dějiny umění II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je věnován dějinám středověkého umění. Má ukázat proměny umění v období raného a vrcholného středověku a ukázat na některá krizová období jeho vývoje (ikonoklasmus). Důraz je kladen na vztah mezi uměním a společností. Výuka probíhá blokově. V první části se věnujeme raně středověkému, ve druhé části vrcholně středověkému umění. Závěrečný blok je věnován umění pozdní gotiky.

Získané způsobilosti

Studenti získávají schopnost interpretovat vztah výtvarného díla k jeho sociálnímu kontextu. Během kursu jsou seznámení se základními rysy středověkého umění.

Literatura

Caviness, M.:. Art in the medieval West and its audience, Aldershot 2002. Hsü Kuo-huang:. Deset zastavení s čínským obrazem, Praha 2007. Nees, L.:. Early Medieval Art, Oxford 2002. Zemánek, J. (ed):. Ejhle, světlo!, kat. výst. Brno 2003. Baltrušaitis, J.:. Fantastický středověk, Praha 2008. Žegin, L. F.:. Jazyk malířského díla, Praha 1980. Kalina, P.:. Praha 1310-1419. Praha, Libri 2004. Kyzourová, I., Kalina, P.:. Přemyslovský krucifix a jeho doba, kat. výstava. Praha, Klášter premonstrátů na Strahově 1998. Kidson, P.:. Románské a gotické umění. Praha, Artia 1973. Kalina, P.:. Světlo středověku.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.