Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění III (ART / DU3K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / DU3K - Dějiny umění III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs se zabývá umění italské a severské renesance. Má studenty seznámit se zásadami renesančního iluzionismu (perspektiva, teorie proporcí) a jejich konkrétním uplatňováním. Důraz je kladen rovněž na rozvoj nových médií (knihtisk, grafika) a jejich význam pro dynamiku vizuální kultury. Výuka probíhá blokově. V první části se studenti seznámí s italskou renesancí, ve druhé části s renesancí severskou. Třetí část je věnována problematice tzv. manýrismu.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí chápat perspektivní uspořádání obrazu a porozumět jeho vzniku.

Literatura

Pavel Preiss:. Panoráma manýrismu, Praha, Odeon 1974. Evelyn Welch. Art in Renaissance Italy 1350-1500, Oxford 1997. Kalina, P.:. Benedikt Ried a počátky záalpské renesance, Praha 2009. Martindale, A.:. Člověk a renesance. Praha, Artia 1972. Manguel, A.:. Čtení obrazu, Brno 2008, s. 53-78. Preiss, P.:. Giuseppe Arcimboldo. Praha, NS_VU 1967. Peter Burke. Italská renesance, čes. překl. Praha 1996 (1972). Frank Zöllner. Leonardo da Vinci, čes. překl. Praha 2004. Zöllner, F.:. Michelangelo, Čes. překl. Bratislava 2008. Elkins, J.:. Proč lidé pláčou před obrazy, Praha 2007, s. 133-144. Giorgio Vasari:. Životopisy nejvýznamnějších malířů, sochařů a architektů, Praha, Odeon 1976.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.