Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění II (ART / DUMA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / DUMA2 - Dějiny umění II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je věnován dějinám středověkého umění. Má ukázat proměny umění v období raného a vrcholného středověku a ukázat na některá krizová období jeho vývoje (ikonoklasmus). Důraz je kladen na vztah mezi uměním a společností. Výuka probíhá blokově. V první části se věnujeme raně středověkému, ve druhé části vrcholně středověkému umění. Závěrečný blok je věnován umění pozdní gotiky.

Získané způsobilosti

Studenti získávají schopnost interpretovat vztah výtvarného díla k jeho sociálnímu kontextu. Během kursu jsou seznámení se základními rysy středověkého umění.

Literatura

P. Kalina:. Praha 1310-1419, Praha, Libri 2004. I. Kyzourová - P. Kalina:. Přemyslovský krucifix a jeho doba, kat. výst, Praha, Klášter premonstrátů na Strahově 1998. P. Kidson:. Románské a gotické umění, Praha, Artia 1973. Madeline Caviness. Art in the medieval West and its audience, Aldershot 2002. Lawrence Nees. Early Medieval Art, Oxford 2002. Jiří Zemánek (ed.). Ejhle, světlo!, kat. výst. Brno 2003. Jurgis Baltrušaitis. Fantastický středověk, čes. překl. Praha 2008. Pavel Kalina. Světlo ve středověku.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.