Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění III (ART / DUMA3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / DUMA3 - Dějiny umění III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs se zabývá umění italské a severské renesance. Má studenty seznámit se zásadami renesančního iluzionismu (perspektiva, teorie proporcí) a jejich konkrétním uplatňováním. Důraz je kladen rovněž na rozvoj nových médií (knihtisk, grafika) a jejich význam pro dynamiku vizuální kultury. Výuka probíhá blokově. V první části se studenti seznámí s italskou renesancí, ve druhé části s renesancí severskou. Třetí část je věnována problematice tzv. manýrismu.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí chápat perspektivní uspořádání obrazu a porozumět jeho vzniku.

Literatura

Pavel Preiss:. Panoráma manýrismu, Praha, Odeon 1974. Giorgio Vasari:. Životopisy nejvýznamnějších malířů, sochařů a architektů, Praha, Odeon 1976. Evelyn Welch. Art in Renaissance Italy 1350-1500, Oxford 1997. Frank Zöllner. et alii, Michelangelo, čes. překl. Praha 2008. Peter Burke. Italská renesance, čes. překl. Praha 1996 (1972). Frank Zöllner. Leonardo da Vinci, čes. překl. Praha 2004.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, seminární práce

Garant

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.