Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění IV (ART / DUMA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / DUMA4 - Dějiny umění IV, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je věnován baroknímu umění. Studenti se seznámí se základními principy barokní tvorby (práce se světlem, dynamismus formy). Důraz je kladen na pochopení vztahu k renesanční vizuální tradici a její překonání. Výuka je blokově členěna. V první části se zaměřujeme na rané baroko, druhá část je věnována baroku vrcholnému.. Závěr kursu pojednává o finální fázi tzv. pozdního baroka.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni s vývojem barokního umění. Během kursu získávají zejména schopnost analyzovat světlený režim obrazu.

Literatura

B. Kitson:. Baroko a rokoko, Praha, Artia 1972. Jaromír Neumann. Český barok. Praha, 1974. Royt, J. Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století. Praha: Karolinum. 1999. Zdeněk Kalista. České baroko, Praha 1941. Francis Haskell. Patrons and Painters, Cambridge, Mass. 1980. Vít Vlnas (ed.). Sláva barokní Čechie, kat. výst. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, seminární práce

Garant

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.