Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretační (arte) postupy II (ART / IAPA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / IAPA2 - Interpretační (arte) postupy II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zprvu probíhá nácvik analytického vhledu do artefaktu a pohybu v jeho symbolické vrstvě. Následně se student cvičí v dovednosti nacházet souvislosti mezi latentním obsahem autorova obrazu a jeho aktuální životní problematikou, a to s přihlédnutím k aplikaci teoretických poznatků týkajících se např. teorie snové práce, roviny strukturální, topografické, adaptační a genetické. Tyto dovednosti v závěru studia prokazuje při zápočtu a v seminární práci, jejímž obsahem je analýza a interpretační komentář k vlastnímu artefaktu.

Získané způsobilosti

Tato disciplina navazuje na předmět Interpretační (arte)postupy I. Absolvent těchto disciplin je schopen přijatelně analyticky interpretovat výtvarnou produkci, a to s ohledem na reaktivitu klienta. Disponuje schopností pracovat se symbolickou vrstvou obrazu a dovedností v propojení analýzy a interpretačního úhlu pohledu na artefakt. Během interpretace využívá skupinu a její asociační dynamiku.

Literatura

Perout, E.:. Arteterapie se zrakově postiženými, Okamžik, Praha, 2005. Freudová, A. Já a obranné mechanismy. Portál, Praha 2006. Chasseguertová-Smirgelová, J.:. Kreativita a perverze. Portál, Praha 2001. Kohut, H.:. Obnova Self. Psychoanalytické nakladatelství, Praha 1991. Pechar, J. Prostor imaginace. Psychoanalytické nakladatelství, Praha Praha, 1992. Franz, M.-L.:. Psychologický výklad pohádek. Portál, Praha 1998. Prochaska, J.O, Norcross, J.C. Psychoterapeutické systémy,Grada. Praha 1999. Scott Peck, M.:. V jiném rytmu, Votobia 1995. Freud, S. Výklad snů. Pelhřimov 1997.

Požadavky

Aktivní účast - nácvik interpretačních dovedností, seminární práce

Garant

PhDr. Yvona Mazehóová, Ph.D.