Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretační (arte) postupy (ART / IAPAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / IAPAK - Interpretační (arte) postupy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodu studia je studentovi prezentován artefakt jako jeden z projevů autorovy psychiky, z něhož lze usuzovat nejen na její obsah, ale i dynamiku, a to v rovině interpersonální i intrapsychické. Jestliže během analýzy zaměřené na formu artefaktu student rozeznával výtvarné prostředky a vztahy mezi nimi, v interpretaci orientované na obsah výtvarného sdělení se průběžně pokouší o porozumění významu souvislostí mezi použitými výtvarnými prostředky a osobnostní výbavou autora.Zprvu probíhá nácvik analytického vhledu do artefaktu a pohybu v jeho symbolické vrstvě. Následně se student cvičí v dovednosti nacházet souvislosti mezi latentním obsahem autorova obrazu a jeho aktuální životní problematikou, a to s přihlédnutím k aplikaci teoretických poznatků týkajících se např. teorie snové práce, roviny strukturální, topografické, adaptační a genetické. Tyto dovednosti v závěru studia prokazuje při zkoušce a v seminární práci, jejímž obsahem je analýza a interpretační komentář k vlastnímu artefaktu.

Získané způsobilosti

Absolvent této discipliny je schopen přijatelně analyticky interpretovat výtvarnou produkci klienta.

Literatura

Perout, E.:. Arteterapie se zrakově postiženými, Okamžik, Praha, 2005. Chasseguertová-Smirgelová, J.:. Kreativita a perverze. Portál, Praha 2001. Kyzour, M., Perout, E.:. Nepublikované studijní materiály Ateliéru arteterapie 4. Kyzour, M.:. Nepublikované studijní materiály 2, Ateliér arteterapie 2004. Kyzour, M.:. Nepublikované studijní materiály 3, Ateliér arteterapie 2004. Freud, S.:. Nespokojenost v kultuře. Hynek. Praha 1998. Kohut, H.:. Obnova Self. Psychoanalytické nakladatelství 1991. Pechar, J.:. Prostor imaginace. Psychoanalytické nakladatelství. Praha 1992. Franz, M.-L.:. Psychologický výklad pohádek. Portál, Praha 1998. Chrz, V.:. Psychologie metafory. Československá psychologie, 39, 1966, č.2. Prochaska, J.O, Norcross, J.C. Psychoterapeutické systémy,Grada. Praha 1999. Scott Peck, M.:. V jiném rytmu, Votobia 1995. Kesner, L.:. Vizuální teorie. Praha 1997. Freud, S. Výklad snů. Pelhřimov 1997.

Požadavky

Aktivní účast - nácvik interpretačních dovedností, seminární práce.

Garant

PhDr. Yvona Mazehóová, Ph.D.