Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika arteterapie (ART / MATA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / MATA - Metodika arteterapie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na Základy arteterapeutické metodiky. Student vzájemně propojuje a zvnitřňuje 3 základní arteterapeutické postupy - výtvarnou tvorbu, kdy opakovaně výtvarně zpracovává významné události, osobní konflikty aj., ve své tvorbě uplatňuje estetická kritéria a průběžně kultivuje svůj výtvarný projev; prohlubuje své znalosti a dovednosti v analýze artefaktu (zda grafická, malířská forma, jaká barevnost, které vývojové stadium dle ontogeneze výtvarného projevu artefakt odráží, charakteristické znaky a symboly aj.) a těchto předchozích dvou postupů využívá při interpretaci, která je zaměřena na obsah výtvarného sdělení

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu uplatňuje výtvarně metodické instrukce ve vlastní arteterapeutické praxi i v osobní výtvarné tvorbě, formuluje otázky spjaté s výstavbou artefaktu i jeho interpretací.

Literatura

Kyzour, M.:. Interpretace obrazu ve vztahu ke klasické teorii. Arteterapie 2004. Kyzour, M.:. O krizových jevech v dětské kresbě a malbě. Výtvarná výchova 2/II., 1969. 1985. Kyzour, M.:. O krizových jevech v dětské kresbě a malbě. Výtvarná výchova 3/II., 1969. Perout, E.:. Arteterapie se zrakově postiženými, Okamžik, Praha, 2005. Piaget, J.:. Psychologie inteligence. Praha, Portál 1999. Perout, E.:. Viktor Lowenfeld a jeho pojetí dvou tvůrčích typů. Arteterapie 8/2005.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce, vlastní výtvarná produkce.

Garant

MgA. Stanislav Zeman