Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie umění II (ART / PUMA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / PUMA2 - Psychologie umění II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka probíhá blokově. V úvodu budeme probírat jednotlivé barvy a tvary z hlediska jejich psychologického působení. Následovat bude analýza některých symbolů. Pak rozebereme psychologické aspekty vybraných pohádek a mýtů. Nakonec probereme tělesné schéma.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by měl být schopen samostatně uvažovat nad souvislostmi jednotlivých složek výtvarného díla. Měl by si všímat různých forem výskytu lidské postavy v uměleckých i klientských dílech a měl by se učit využívat těchto znalostí ke zkvalitnění terapeutického procesu

Literatura

Ripa, C.:. Iconologia. Neri Pozza, Vicenza 2000. 1990. Riedel, I.:. Obrazy v terapii, umění a náboženství. Portál, Praha 2002. 1991. Franz, M.-L.:. Psychologický výklad pohádek. Portál, Praha 1998. Cooperrová, J. C.:. Ilustrovaná encyklopedie tradičních symbolů. Mladá fronta, Praha 1999. Voytilla, S.:. Myth And The Movies. Michael Wiese Productions, Studio City, California 1999. Campbell, J.:. Proměny mýtu v čase. Portál, Praha 2000. Wollschläger, M.E., Wollschläger, G.:. Symbol v diagnostice a psychoterapii. Portál, Praha 2002. Theroux, A.:. The Primary Colours. Macmillan Publishers, London 1996. Campbell, J.:. Tisíc tváří hrdiny. Portál, Praha 2000.

Požadavky

Student si osvojí významy a souvislostmi barev, tvarů, symbolů v artefaktu. Měl by být schopen postihnout psychologické aspekty pohádek a mýtů. Měl by chápat působení lidské postavy v artefaktu. Účast je povinná, hodnotí se seminární práce a test.

Garant

Mgr. Luboš KRNINSKÝ

Vyučující

Mgr. Luboš KRNINSKÝMgA. Stanislav Zeman