Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prakt. výcvik v projektivní arte skupině (ART / PVPSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / PVPSK - Prakt. výcvik v projektivní arte skupině, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interpretace obrazu se průběžně zaměřuje na výskyt (pozitivního i negativního) přenosu a protipřenosu ve vztahu učitele a jeho studenta. Moderace těchto pravidelných jevů probíhá zadáváním malby témat, která ozřejmí vztah k základním, především rodičovským postavám v minulosti. Student je průběžně seznamován s výtvarnou symbolikou, a to především se symbolickými významy barev.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu disponuje schopností zvládnout přenosové a protipřenosové momenty ve vztahu arteterapeut - klient. S využitím asociací a znalostí barevné symboliky je schopen formulovat otázky, které se týkají předložené výtvarné představy, v úrovni metafory.

Literatura

Yalom, I. D.:. Existenciální psychoterapie. Portál, Praha 2006. Fürst, M.:. Filozofie. Fortuna, Praha 1994. Široký, H.:. Meze a obzory psychoanalýzy. TRITON, Praha 2001. Kyzour, M.:. O krizových jevech v dětské malbě a kresbě. Výtvarná výchova 2/II., 3/II., 1969. Starý, R.:. Potíže s hlubinnou psychologií. Prostor, Praha 1990. Timulák, L.:. Současný výzkum psychoterapie. Triton, Praha 2005. Yalom, I. D.:. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Konfrontace, Praha 1999. Zeig, J. K.:. Umění psychoterapie. Portál, Praha 2005. Kratochvíl, S.:. Základy psychoterapie. Portál, Praha 1997. Timulák, L.:. Základy vedení psychoterapeutického rozhovoru. Portál, Praha 2006.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce, překonání případných inhibicí v tvorbě či ve verbální komunikaci při interpretaci.

Garant

PhDr. Yvona Mazehóová, Ph.D.