Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie výtvarného výrazu (ART / PVVAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / PVVAK - Psychopatologie výtvarného výrazu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci tohoto předmětu jsou studenti na vlastní či externí výtvarné produkci seznamováni s tím, jak arte postupy ozřejmují či zobrazují registraci vnitřního prostředí, tělesnosti a tělesného postižení. Patognomickými jsou grafické znaky, motorické projevy při kresbě čáry, různé symboly, specifické barvy, a to nejen pro bolest, ale i pro "klinicky dosud němé" nádory či těžké onemocnění psychiky.

Získané způsobilosti

Absolvent je schopen komentovat výtvarný projev z hlediska jeho výpovědi o neurózách, orgánových příznaků a chybných kroků v partnerském a profesním vztahu.

Literatura

Slavická, M.:. Agitace ke štěstí. Ateliér 1994, č. 18. Pondělíček, I.:. Fantaskní umění. Vodnář, Praha 2002. Vojvodík, J.:. Ikonografie psychózy. Ateliér 1998, č. 4. Kratochvíl, S.:. Jak žít s neurózou - O neurotických poruchách a jejich zvládání. TRITON 2006. Horneyová, K.:. Neuróza a lidský růst. Pragma 2005. PONĚŠICKÝ, J.:. Neurózy, psychosomatická onemocnění a psychoterapie. Praha, Triton, 2004. Riedel, I.:. Obrazy v terapii, umění a náboženství. Portál, Praha 2002. Effenberger, V.:. Od avantgardy k dnešku, Orientace 1966, č. 2, s. 12. Drvota, S.:. Osobnost a tvorba. Avicenum, Praha 1973. Kyzour, M.:. Prostor pro práci s příznakem. Bulletin Art Psychoterapie, No I/1994. Danzer, G.:. Psychosomatika. Portál. Praha 2001. Laing, R.,D.:. Rozdělené Self. Psychoanalytické nakladatelství. Praha 2000. Groys:. Totalitní umění. Výtvarné umění 1992, č. 3. Drvota, S.:. Úzkost a strach, Avicenum, 1971. Effenberger, V.:. Výtvarné projevy surrealismu. Odeon, Praha 1969.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce.

Garant

PaedDr. Evžen Perout