Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sebezkušenostní ateliér (ART / SZKAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / SZKAK - Sebezkušenostní ateliér, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka probíhá blokově, formou dvouhodinové ateliérové činnosti. Průběžně poskytovaná metodická instrukce o vytváření kompozice obrazu, znázorňování objemu předmětů, zvládnutí perspektivy, uplatnění barev,malířských technik se u studenta či klienta vytváří schopnost výtvarného vyjadřování a kultivuje dosavadní výtvarný výraz. Zadávaná témata jsou volena s ohledem na aktuální období kalendářního roku, pranostiky, svátky či typické činnosti.

Získané způsobilosti

Reflexe vlastního výtvarného projevu a jeho postupná kultivace je předpokladem pro metodické vedení klienta při respektování jeho typologického zaměření i dosaženého výtvarného školení.

Literatura

Worringer, W. Abstrakce a vcítění. Triáda 2001. Barnes-Mellishová, G.:. Akvarel. Úvodní kurz. Univerzum, Praha 2007. Arnheim, R.:. Art and Visual Perception. California University Press 1974. Pondělíček,I. Fantaskní umění. Vodnář 2002. Graham, G.:. Filosofie umění. Barrister a Principal, Brno 2000. Roeselová,V.:. Linie, barva a tvar ve výtvarné výchově Praha: Sarah, 2004. Drvota,S. Osobnost a tvorba.Avicenum 1973. Hildebrand, A. Problém formy ve výtvarném umění. Triáda 2004. Ajvaz, M.:. Světelný prales. Úvahy o vidění. Oikoymenh, Praha 2003. Šicková - Fabrici, J.:. Základy arteterapie. Praha, Portál 2002. Goodman, N.:. Způsoby světatvorby. Archa, Bratislava 1996.

Požadavky

Absolvování náslechové praxe v arteterapeutické komunitě v rozsahu šesti hodin doložené potvrzením příslušného pracoviště, student odevzdá písemné reflexivní hodnocení. Povinná účast.

Garant

PaedDr. Evžen Perout