Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do léčebné pedagogiky (ART / ULPEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / ULPEK - Úvod do léčebné pedagogiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní přednášky seznamují s terminologií a historií oboru, následně jsou představeny jednotlivé pedie - tyflopedie, surdopedie, logopedie, somatopedie, etopedie Možnosti uplatnění arteterapeuta ve speciální výtvarné výchově jsou prezentovány kazuistikami.

Získané způsobilosti

vhled do problematiky a metod práce léčebného pedagoga umožňuje uplatnění arteterapeuta ve školských zařízeních při individuální i týmové práci.Výtvarná tvorba může být metaforou pro zobrazení psychopatologických aspektů handicapu, studenti se je učí rozpoznávat, interpretovat a metodicky ošetřovat.

Literatura

Caseová, C., Dalleyová, T.:. Arteterapie s dětmi. Praha, Portál 1995. Perout, E.:. Arteterapie se zrakově postiženými. Okamžik 2005. 2005. ISBN 80-903247-9-7.Vítková, M.:. Integrativní speciální pedagogika. Paido, Brno 2005. Pipeková, J. Kapitoly ze spec. pedagogiky, Brno. 1998. Horňáková,M. Liečebná pedagogika. Bratislava 1999. Campbellová,J.:. Techniky arteterapie ve výchově, soc. práci a klinické praxi. Portál,Praha 1998. Lowenfeld,V.:. Therapeutic Aspectś of Art Education. The American journal of Art therapy. Vol 25, Num. 4., May 1987. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a komb. postižením. Praha Triton, 2001. Jesenský, J. Uvedení do rehabilitace zdravotně postižených. Praha, Univerzita Karlova, 1995. Šicková-Fabrici, S.:. Úvod do arteterapie. Portál, Praha 2002.

Požadavky

Studenti si osvojí základní koncepce a terminologii oboru, diagnostické postupy, nápravné metody a dělení podle postižení. Hodnocení znalostí probíhá formou testu. Účast povinná.

Garant

PaedDr. Evžen Perout

Vyučující

Mgr. Luboš KRNINSKÝ