Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění a psychoanalýza (ART / UPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / UPS - Umění a psychoanalýza, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs se zabývá oboustranným vztahem mezi uměním, především výtvarným, a psychoanalýzou, příp. dynamickou psychologií. Součástí kurzu jsou interpretace některých základních textů (Freud, Jung, Breton). Výuka je organizována do bloků. První část je věnována psychoanalytické teorii, druhá jejímu významu pro výtvarné umění

Získané způsobilosti

Studenti získávají schopnost kriticky interpretovat psychoanalytické teorie, vztažené k výtvarnému umění.

Literatura

Pavel Kalina. Architektura mandaly, Revolver revue č. 71, 2008, s. 192-204. L. Schneider-Adams:. Art and Psychoanalysis, New York, Icon Editions 1993. C. G. Jung. Duše moderního člověka, Brno 1994. Pavel Kalina. Dvě poznámky k Freudově Vzpomínce z dětství Leonarda da Vinci, Arteterapie č. 10, 2006. Pavel Kalina. Kafkovy stromy, Fredův doutník a Michelangelův Mojžíš, in: Picture verba cupit (přístupné na webu Ateliéru). C. G. Jung. Mandaly. Obrazy z nevědomí, Brno, Nakladatelství Tomáše janečka 2004. Vygotskij, L. S.:. Psychologie umění, čes. překl. Praha 1981. Freud, S.:. Vzpomínka z dětství Leonarda da Vinci, čes. překl. Praha, Orbis 1991.

Požadavky

Schopnost samostatné práce s odbornou literaturou

Garant

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc.