Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výcvik v analýze výtvarného díla (ART / VAVAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART / VAVAK - Výcvik v analýze výtvarného díla, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza se věnuje výtvarnému záměru a jeho provedení, tj. kompozici, barevnosti, kresebnosti či malířskosti artefaktu, jeho předmětnosti či abstraktnosti; způsobu budování prostoru, poměru mezi expresí a impresí, případné fantasknosti, manýře, dekorativnosti, geometrickému stylu, ilustrativnosti, kýčovitosti, rukopisu, struktuře, textuře, šerosvitu aj. V seminářích se studenti průběžně cvičí ve schopnosti uchopení výtvarné produkce jako formy vyjadřovaných myšlenek, učí se sledovat a komentovat 1) na jaké výtvarné úrovni autor zpracovává svou myšlenku (ontogeneze výtvarného projevu), 2) do jaké míry zvnitřnil okolní prostor a jeho principy (logika, kauzalita, hierarchie), 3) míru autorovy distance mezi realitou vnější a psychickou.

Získané způsobilosti

Absolvent je schopen 1) komentovat výtvarnou řeč - formu vyjadřované myšlenky jako podobenství úrovně, na které se autor obrazu pohybuje a prosazuje ve světě; 2) z napětí mezi výtvarným záměrem a jeho provedením v artefaktu usuzovat na autorovu úroveň emocionality, míru zvnitřnění principů vnější reality (logika, kauzalita, hierarchie atp.) a míru distance mezi realitou vnější a psychickou (extroverze - introverze).

Literatura

Mráz, B., Mrázová,M. Encyklopedie světového malířství, Praha. 1988. Chasseguertová-Smirgelová, J.:. Kreativita a perverze. Portál, Praha 2001. Davido, R. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Portál, Praha 2001. Kyzour, M., Perout, E.:. Nepublikované studijní materiály Ateliéru arteterapie 1. Kyzour, M.:. Nepublikované studijní materiály Ateliéru arteterapie 2. Freud, S.:. Nespokojenost v kultuře. Hynek. Praha 1998. Kyzour, M. O krizových jevech v dětské kresbě a malbě. Výtvarná výchova 3/II., 1969. Kyzour, M.:. O krizových jevech v dětské kresbě a malbě.Výtvarná výchova 2/II., 1969. Riedel, I.:. Obrazy v terapii, umění a náboženství. Portál, Praha 2002. Franz, M., L.:. Psychologický výklad pohádek. Portál. Praha 1998. Mertlík, M.:. Starověké báje a pověsti. Praha 1968. Bettelheim, B. Za tajemstvím pohádek. Nakladatelství Lidové noviny. Praha 2000.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce, znalosti z ontogeneze výtvarného projevu, vlastní výtvarná produkce - zpracování souboru témat z oblasti mýtů, bájí, pohádek a osobní historie, která jsou studijním materiálem.

Garant

PhDr. Yvona Mazehóová, Ph.D.