Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Velké Británie (KAJ / DBR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / DBR - Dějiny Velké Británie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost je věnována jednak důležitým událostem, které ovlivnily život v Británii a mentalitu jejích obyvatel od nejstarší historie až po současnost (počínaje střídáním migračních vln před normanským záborem přes období plantagenetské a tudorovské ke stabilizaci politických poměrů po občanské válce až k postupné demokratizaci společenských poměrů v období průmyslové revoluce a rozpadu impéria v posledním století), jednak osobnostem, které v těchto událostech hrály klíčovou roli (např. Alfréd Veliký, Vilém Dobyvatel, Jindřich VIII, Alžběta I, O. Cromwell, královna Viktorie, W.Churchill, aj.). Důležitou součástí programu je i sledování vývoje některých základních institucí politické, společenské a kulturní sféry ("common law", parlament, anglikánská církev, univerzity a divadlo, impérium, průmyslová revoluce, noviny, volební systém, osobní liberalismus v. třídní tradice) a zhodnocení úlohy, kterou Británie hrála v evropském i světovém vývoji.

Získané způsobilosti

Základní orientace v britských historických událostech a jejich souvislostech nezbytná pro studium literárních i lingvistických disciplin.

Literatura

Trevelyan, G.M.:. A Shortened History of Britain, Penguin Books 1963. McDowall:. An Illustrated History of Britain, Longman 1993. J.P.Kenyon:. Dictionary of British History, Wordsworth Editions, 1994. J.Cooke, T.Rowland-Entwistle:. Factbook of British History, Rainbow Books 1992. The Hutchinson Illustrated Encyclopedia of British History, Helicon 1995. K.O.Morgan:. The Oxford Illustrated History of Britain, OUP 1988. J.Randle:. Understanding Britain, Basil Blackwell 1981. World History, from earliest times to 1800, Judge, H. (ed.), Oxford Illustrated Encyclopaedia vol.3, OUP 1988. World History, from 1800 to the present day, Blake, R. (ed.), Oxford Illustrated Encyclopaedia vol.4, OUP 1988. Robson, W.:. 20th century Britain, OUP 1993.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; referát z prostudované literatury.

Garant

Mgr. Linda Kocmichová

Vyučující

Mgr. Linda Kocmichová