Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Británie (KAJ / DBRZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / DBRZ - Dějiny Británie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

14 týdnůPozornost je věnována jednak důležitým událostem, které ovlivnily život v Británii a mentalitu jejích obyvatel od nejstarší historie až po současnost (počínaje střídáním migračních vln před normanským záborem přes období plantagenetské a tudorovské ke stabilizaci politických poměrů po občanské válce až k postupné demokratizaci společenských poměrů v období průmyslové revoluce a rozpadu impéria v posledním století), jednak osobnostem, které v těchto událostech hrály klíčovou roli (např. Alfréd Veliký, Vilém Dobyvatel, Jindřich VIII, Alžběta I, O. Cromwell, královna Viktorie, W.Churchill, aj.). Důležitou součástí programu je i sledování vývoje některých základních institucí politické, společenské a kulturní sféry ("common law", parlament, anglikánská církev, univerzity a divadlo, impérium, průmyslová revoluce, noviny, volební systém, osobní liberalismus v. třídní tradice) a zhodnocení úlohy, kterou Británie hrála v evropském i světovém vývoji.

Získané způsobilosti

Základní orientace v britských historických událostech a jejich souvislostech nezbytná pro studium literárních i lingvistických disciplin.

Literatura

Mc Dowall:. An illustrated History of Britain. Longman, 1993. Morgan, K. O.:. The Oxford Illustrated History. Randle, J.:. Understanding Britain. Baskil Blackwell, 1981.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích; referát z prostudované literatury.

Garant

PhDr. Jiřina Johanisová

Vyučující

PhDr. Jiřina JohanisováPhDr. Jiřina Johanisová