Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka - ob. jazykověda (KAJ / JAZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / JAZZ - Úvod do studia jazyka - ob. jazykověda, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

14 týdnů1-3 Lingvistika a jazyk, jazyk jako prostředek komunikace, roviny a funkce jazyka4 Třídění jazyků5 Fonetika a fonologie6 Morfologie7 Lexikologie, slovotvorné procesy, lexikografie8 Syntax9-10 Pragmatika, sémantika, sociolingvistika11-12 Historický vývoj anglického jazyka13-14 Angličtina kolem světa

Získané způsobilosti

Obecný přehled o jazyce, jeho funkcích a rovinách a jednotlivých lingvistických disciplínách. Základní znalost charakteru anglického jazyka a jeho historického vývoje.

Literatura

Čejka, M. - Lotko, E.:. Jazyk a jazykověda. Praha, SPN, 1976. Aitchinson, J.:. Linguistics, Hodder and Stoughton on Paperbacks. 1978. Mathesius, V.:. Obsahový rozbor současné angličtiny na základě obecně lingvistickém. Praha, ČSAV, 1961. Yule, G.:. The study of Language. CUP, 1988. Ondruš, Š. - Sabol, J.:. Úvod do štúdia jazykov. Bratislava, 1981. Palek, B.:. Základy jazykovědy. Praha, 1989. Erhardt, A.:. Základy obecné jazykovědy. Praha, 1969.

Požadavky

Splnění písemného testu (minimálně na 70%) a ústní zkoušky

Garant

doc. PhDr. Ludmila Urbanová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Urbanová, CSc.