Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelsko-tlumočnický seminář (KAJ / PTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / PTS - Překladatelsko-tlumočnický seminář, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1: Tlumočnický proces. Základní problémy tlumočení. Tlumočnická etika.2: Konsekutivní a simultánní tlumočení. Tlumočnická notace.3: Překladatelský proces. Tři fáze překladatelovy práce: pochopení, interpretace a přestylizování předlohy.4: Typy překladatelské ekvivalence: úplná, částečná, nulová.5: Překladatelova tvořivost a její meze. Překladatelská etika.6: Překladatelovy pracovní postupy v A a Č v závislosti na odlišné typologické charakteristice obou jazyků.7: Jazyková interference.8: Stručná charakteristika anglického odborného jazyka.9: Odborný termín jako překladatelský problém. Kořeny slov a afixy, složené termíny, cizojazyčné výrazyv odborné angličtině.10: Slovosled, inverze, slova a spojení vyjadřující vztahy (pořadí, vyvozování závěrů, upřesňování, atd.), ustálenáspojení.11. Jazyk schůzí a veřejných jednání. Zápis ze schůze.12: Jazyk právních dokumentů.13-14: Artistic literature.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními problémy a etikou tlumočení a překládání z angličtiny do češtiny s cílem osvojit si praktické dovednosti

Literatura

Mathesius,V.:. A Functional Analysis of Present Day English on a general. Titscher,S.:. Methods of text and Discourse analysis.CUP, 2000. Dušková,L.:. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny,Academia Praha 1994. Levý,J.:. Umění překladu,1998.

Požadavky

Aktivní účast na semináři a splnění dílčích překladatelských úkolů v průběhu semestru

Garant

PhDr. Zuzana Sedláčková