Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný mluvený jazyk (KAJ / SMJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / SMJ - Současný mluvený jazyk, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka se každý týden skládá ze tří částí: jedna se soustřeďuje na anglické noviny, druhou tvoří sledování videa nebo audionahrávky užívající běžně mluvenou angličtinu. Třetí část pojednává o užívání idiomů a jiných prvků neformálního jazyka, včetně nadávek a tabuizovaných témat. Všechny části jsou tematicky propojeny.1. a) noviny: přehled sekcí v novináchb) video/audio: vaření a recepty (Jamie Oliver, Gordon Ramsey)c) idiomatický jazyk: úvod2. a) lidé ve zpravodajstvíb) Kath and Kim (australská televizní komedie)c) smrt a umírání3. a) příběhyb) The Perfect Village (dokument BBC)c) sex4. a) titulkyb) The Goon Show (komedie rádia BBC)c) prostituce5. a) obrázky 1b) Porridge (televizní komedie BBC)c) manželství6. a) obrázky 2b) interview Margaret Throsby a Ross Fitzgerald (australské rádio)c) lhaní7. a) obrázky a krátké zprávyb) Balderdash and Piffle (dokument BBC)c) stárnutí8. a) obrázky a krátké zprávyb) Balderdash and Piffle 2c) sport9. a) práce s krátkými zprávamib) krátká audionahrávkac) sport10. a) příběhy lidí 1b) Cuntry Walks 1 (britský televizní dokument)c) drogy a závislost11. a) příběhy lidí 2b) Country Walks 2c) válka 112. a) přesnost a pravdivostb) English Cathedrals (britský televizní dokumentc) válka 213. a) přesnost a pravdivostb) Absolutely Fabulous (klasická TV komedie BBC)c) rasismus14. a) přehled kvality periodikb) Countryfile, Clovelly (dokument BBC)c) politická korektnost

Získané způsobilosti

Praktická znalost základních charakteristických rysů současné mluvené angličtiny.

Literatura

Výchozím materiálem jsou autentické psané i mluvené texty z oblasti britské a americké publicistiky a beletrie, ukázky filmové tvorby, vysílání BBS, případně materiály z Internetu.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, závěrečný test, tři písemné práce během semestru vztahující se k následujícím tématům: jazyk anglických novin, idiomatická angličtina, oblíbený anglický televizní seriál z období posledních 30 let.

Garant

Tom Czaban, M.A.