Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žurnalistika a vývoj psaných médií (KAJ / ZPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / ZPM - Žurnalistika a vývoj psaných médií, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Každé téma bude ilustrováno příklady ze současné žurnalistiky.1. Žurnalistika ve vztahu ke svobodě a moci v současné společnosti2. Historie žurnalistiky - od tištěných novin k iPhonu3. Úvod do grafické úpravy a terminologie4. Úvod do stylů - zpravodajství5. Úvod do stylů - investigativní žurnalistika6. Úvod do stylů - interview7. Úvod do stylů - subjetktivně pojaté útvary8. Úvod do stylů - recenze9. Neviditelná žurnalistika - redakční úpravy10. Novodobý vývoj žurnalistiky - blogy, podcasts11. Fotografie - důsledky "fotografické" společnosti12. Etika - právo na informace versus právo na soukromí13. Celebrity jako objekt žurnalistiky, zacházení s citlivými informacemi14. Seminář k závěrečné písemné práci

Získané způsobilosti

Porozumění jednotlivým útvarům žurnalistiky, včetně základních znalostí dosavadního vývoje a etických otázek budoucí žurnalistiky.

Literatura

Keeble, R.:. Ethics for Journalists. London: Routledge. 2001. Phillips, A.:. Good Writing for Journalists: London: Sage. 2007. Adams, S., Hicks. W.:. Interviewing for Journalists: Routledge. 2009. Northmore, D.:. Lifting the Lid: A Guide to Investigative Research. London:Cassell. 1996. Sissons, H.:. Practical Journalism: How to Write News. London: Sage. 2006. Randall, D.:. The Universal Journalist. London: Pluto Press. 2000. Hicks, W., Gilbert, H. & Adams, S.:. Writing for Journalists. London: Routledge. 1999.

Požadavky

Aktivní účast na semináři a vypracování písemných úkolů během semestru za každý tematický celek. Vedle toho posluchači odevzdají závěrečný písemný úkol ve stylu podle vlastního výběru.