Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká filmová tvorba (KBH / CFTC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / CFTC - Česká filmová tvorba, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Český film 20. století; základní vývojové tendence a stručný nástin.2. Počátky českého filmu od jeho vzniku a meziválečná filmová tvorba - jednotlivá díla a režiséři.3. Český film v období nacistické okupace a v letech 1945-1948 - instituce, osobnosti, režiséři, herci.4. 50. léta 20. století - klady a zápory.5. Zlatá "šedesátá" léta I - žánrová a tematická transformace dobové estetické normy - herci, režiséři a jednotlivá díla6. Zlatá "šedesátá" léta II - žánrová a tematická transformace dobové estet. Normy - herci, režiséři a jednotlivá díla.7. České "oskarové" filmy (J. Menzel, Z. Svěrák).8. Česká filmová tvorba pro děti a mládež - původní tvorba a tradice kresleného (animovaného) filmu - J. Trnka ad.9. Česká filmová tvorba 70. a 80. let - přehled a vývojové tendence.10. Česká filmová tvorba po roce 1989 I - osobnosti a díla.11. Česká filmová tvorba po roce 1989 II - osobnosti a díla.12. Český film a literatura - průniky a souvislosti.13. Český dokumentární film 20. století.14. Funkce jazyka v českém filmu (stylové vrstvy a rozšiřování slovní zásoby prostřednictvím reálit).

Získané způsobilosti

Široký, rámcový přehled o filmu a hlavních tendencích uvedeného období. Schopnost interpretace stěžejních děl české filmové tvorby 20. století.

Literatura

Mocná, D. - Peterka, J. a kol.:. Encyklopedie literárních žánrů. Praha - Litomyšl: Paseka. 2004. Žilka, T.:. (Post)moderná literatúra a film. Nitra: FF UKF. 2006. Appignanesi, R. Garratt, Ch.:. Postmodernismus pro začátečníky. Brno: Anno Publishing. 1996. Žilka, T.:. Pstmoderná simiotika textu. Nitra: FF UKF. 2000. Lotman, J.M.:. Štruktúra umeleckého textu. Bratislava: Tatran. 1990. Bauman, Z.:. Úvahy o postmoderní době. Praha: Sociologické nakladatelství.Kronika filmu. (1995) Praha: Fortuna Print.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a schopnost zasvěceně diskutovat o dané problematice.

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.