Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura pro mládež (KBH / ČLMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ČLMK - Česká literatura pro mládež, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenčně:ČLDM od počátku 90. let 20. století po současnost.ČLDM po listopadu 1989.Současná teoretická a kritická reflexe dětské literatury. Časopisy pro děti.Samostudium (cca 100 hodin):Počátky české literatury pro děti a mládež. Lidová pohádka a její literární adaptace v 19. století. ČLDM ve 2. polovině 19. století. ČLDM od začátku 20. století do 1. konce 1. světové války. ČLDM v meziválečném období. ČLDM ve 20. a 30. letech 20. století. ČLDM za protektorátu a 2. světové války (1939 - 1945). ČLDM v poválečné demokracii (1945 - 1947). ČLDM v období 1948 - 1955 a ve druhé polovině 50. let. Rozkvět ČLDM v 60. letech 20. století. ČLDM v tzv. normalizačním období (70. a 80. léta 20. století).

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní orientaci v historickém vývoji a současnosti české literatury pro děti a mládež, osvojí si dovednost interpretace literárních děl.

Literatura

Toman, J.:. Konstanty a proměny moderní české poezie pro děti (tvorba - recepce - reflexe). Nakl. V. Johanus, Č. Budějovice 2008. Urbanová, S. a kol.:. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. Olomouc: Votobia, 2004. Toman, J.:. Současná česká literatura pro děti a mládež. Brno: Akademické nakl.CERM, 2000. Peterka, J.:. Teorie literatury pro učitele. Praha: Pedagogická fakulta JU, 2006. Beránková, E., Lederbuchová, L.:. Trocha literární teorie. Praha: Fortuna, 2001. Toman, J.:. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice, Pedagogická fakulta JU, 1992 a další vyd. Čeňková, J. a kol.:. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. Urbanová, S., Rosová, M.:. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů české literatury pro děti a mládež - antologie. Ostrava: FF OU, 2002.

Požadavky

Vypracování písemné práce o rozsahu 10 normostran(předložení seznamu 20 přečtených titulů doporučené četby z ČLMP). Ústní zkouškaÚkoly k samostudiu:Vypracování písemné práce o rozsahu 10 normostran, obsahující literárněvědné interpretace nebo recenze tří vybraných děl a různých žánrů z české literatury pro děti a mládež - předložení anotovaného (komentovaného, glosovaného) seznamu 20 přečtených titulů doporučené četby z ČLMP.Doporučená literatura je v elektronické podobě k dispozici na web. stránkách PF .Způsob kontroly:Předložení anotovaného (komentovaného, glosovaného) seznamu 20 přečtených titulů doporučené četby o rozsahu nejméně 10 stran.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.