Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika českého jazyka a slohu I (KBH / DČZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / DČZ1 - Didaktika českého jazyka a slohu I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktické zásady a jejich aplikace ve výuce českého jazyka a slohu. Cíle ve výuce českého jazyka a slohu.2. Současná koncepce výuky českého jazyka a literatury na 2. stupni ZŠ (orientace v základních pojmech - RVP ZV, ŠVP, vzdělávací cíle, klíčové kompetence, vzdělávací oblasti, průřezová témata, očekávané výstupy).3. Aplikace inovativních edukačních metod v hodinách českého jazyka a literatury, kreativní písemná cvičení, motivace ve výuce českého jazyka a slohu, způsoby aktivizace žáků.4. Učebnice a příručky českého jazyka a literatury pro 2. stupeň ZŠ, mezipředmětové vztahy.5. Rozvíjení komunikační kompetence u žáků na 2. stupni ZŠ.6. Možnosti využití ICT v hodinách českého jazyka a literatury.7. Mediální gramotnost a mediální výchova, gender aspekt ve výuce.8. Postup a metody ve výuce syntaktického a morfologického učiva na 2. stupni ZŠ.9. Zvuková stránka jazyka, zásady ortoepie, recitační a hlasová cvičení.10. Pravopis, pravopisná cvičení a diktáty - metody výkladu a procvičování.11. Všestranné jazykové rozbory a jejich využití při výuce českého jazyka a slohu.12. Slohové útvary a postupy - nácvik, tvořivý sloh.13. Administrativní styl - občanská gramotnost.14. Rozbor vypracovaných edukačních materiálů.

Získané způsobilosti

Absolvent se orientuje v teoretické a odborné problematice didaktiky českého jazyka a slohu a dovede implementovat didaktické metody a postupy do tvorby scénářů výuky.

Literatura

Čechová, M., Styblík, V. Čeština a její vyučování. Praha,SPN., 1998. Svoboda, K.:. Didaktika českého jazyka a slohu. Praha: SPN., 1977. Kostečka, J. Do světa češtiny jinak. Jinočany,H&H., 1993. Doležalová, J. Funkční gramotnost. Praha,Gaudeamus., 2005. Bína, D., Niklesová, E. Hledání nových cest v didaktice slohu a literární výchovy. České Budějovice,Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích., 2007. Křížek, Z., Crha, I. Jak psát reklamní text. Praha,Grada, 2003. Čechová, M. Komunikační a slohová výchova. Praha,ISV., 1998. Šebesta, K.:. Od jazyka ke komunikaci. Didaktika českého jazyka a komunikační výchovy. Praha: Karolinum., 1999. Průcha, J.:. Přehled pedagogiky. Praha, Portál, 2000. Suda, Z. Soubor úkolů z didaktiky mateřského jazyka pro studující učitelství 2. st. ZŠ (I, II). Plzeň: Pedagogická fakulta Západočeské univerzity., 2004. Niklesová, E. Teorie a východiska současné mediální výchovy. České Budějovice,Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích., 2007. Fišer, Z. Tvůrčí psaní. Malá učebnice technik tvůrčího psaní. Brno,Paido., 2001. Dočekalová, M. Tvůrčí psaní pro každého. Praha,Grada Publishing., 2006. Hausenblas, O. Vrátíme smysl hodinám češtiny?. Praha,PF UK., 1997. Koťátková, S. a kol. Vybrané kapitoly z dramatické výchovy. Praha, Karolinum, 1998. Čechová, M. Vyučování slohu. Praha,SPN., 1985.

Požadavky

- aktivní účast na semináři- prostudování povinné literatury- analýza a prezentace zadané učebnice českého jazyka pro 2. stupeň ZŠ - vypracování multimediálního výukového nebo procvičovacího materiálu pro 2. stupeň ZŠ

Garant

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.